Трима пловдивски бездомници чакат зимата в избените помещения на две

...
Трима пловдивски бездомници чакат зимата в избените помещения на две
Коментари Харесай

Бездомници се нанесоха в нова кооперация

Трима пловдивски бездомници чакат зимата в избените пространства на две нови кооперации без Акт 16, които се намират на ул. „ Димо Хаджидимов ” в регион „ Южен ”. Двама от тях - влюбените Анастасия и Атанас, живеят в избичка с повърхност от 3,5 квадратни метра. Анастасия страда от епилепсия. Взима 175 лв. пенсия и това са единствените сигурни приходи. Преди 4 години била пребита и изгонена от сестра си. Така се лишила от достъп до майчината си къща, на която е сънаследник. „ Сестра ми сподели, че никой на никое място няма да ми обърне внимание -където и да се оплача ”, спомня си Анастасия. На улицата се срещнала с 67-годишния някогашен автомонтьор Атанас. През 1994 той се развел. Бившата му не го желала, тъй като се пропил. При делбата дали единия апартамент на едната щерка, другия приписали на втората, а жена му събрала пари за нова гарсониера. Атанас останал без керемида над главата си. Сега твърди, че към този момент не пие. Имал брат, който работел в Англия. Роднината му изпращал пари и тогава Атанас си наемал евтина квартира. Помощта обаче секнала и мъжът останал на улицата. „ Миналата година четири месеца спах на пейките пред „ Бялата воденица ”. Докато не ме откри още веднъж Анастасия и не ме докара тук ”, спомня си Атанас. С пенсия от 288 лв. не може да си разреши наем по-висок от 100 лв..

Двамата са сврели в триъгълната маза две кревати. Това на Атанас е детско. „ Късо е, само че отново по-добре, в сравнение с пейките ”, споделя мъжът. Вратата няма панти, просто се подпира в рамката. Помещението няма прозорец и ток. Към „ Жилфонд ” не се обръщали. Атанас не желаят да върви и в общински подслон, тъй като счита, че там ще го разделят от Анастасия. Дали се обичаме? Уважаваме се - двамата сме си опора и сме една рогозка. Късно е за обич ”, тегли чертата той.

Техният безприютен комшия се показва като Иван - някогашен състезател, който в този момент страда от заболели крайници. И той преди време подписал документи за прекачване на парцел на щерка си против някакво гледане, за който в този момент съжалява. Иван спи на подложен на щайги дюшек в един от неотворените магазини на отсрещната кооперация. „ Има високи подпочвени води под тези здания, по тази причина няма да получат Акт 16. Не желая да вървя в приюта - там бях с един лежал 15 години за ликвидиране, различен правил не знам какво си с дами... Какво да прави човек като мен в такава компания? Ще карам зимата тук ”, зарича се Иван.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР