Трима от всеки четирима фенове по света не би имал

...
Трима от всеки четирима фенове по света не би имал
Коментари Харесай

Хомофобията във футбола намалява, сочи проучване

Трима от всеки четирима почитатели по света не би имал проблем, в случай че футболист от националния тим на неговата страна разгласи намерено, че е хомосексуален. Това демонстрира изследване, направено от " Форца футбол " и водещата европейска организация за отбрана на правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) " Стоунуол ".

Изследването обгръща 50 хиляди почитатели от 38 страни на пет континента. България не е част от изследването, което се организира за повторно след 2014 година Авторите на отчета регистрират, че се следи понижаване на хомофобията във футбола, само че в някои страни, в това число домакините на идващите две международни шампионати - Русия и Катар, отношението към ЛГБТ общността остава притеснително.

Най-голяма поддръжка към футболистите, които биха желали да разгласят намерено, че са гей или бисексуални, има в Исландия и Ирландия. 87% от интервюираните в двете островни страни не биха имали проблем, в случай че това се случи. Норвегия заема третото място с 85%, а Англия е четвърта с 80%.
Другите страни, в които над три четвърти от почитателите не биха имали срещу откритата хомосексуалност във футбола, са Швеция (79%), Дания (79%), Израел (76%) и Испания (75%),

На другия полюс са страните от арабския свят. Само 10% от почитателите в Египет биха одобрили състезател от националния тим да разгласи, че е гей или бисексуален. В страната няма експлицитна възбрана за връзки сред хора от еднакъв пол, само че хора от ЛГБТ общността могат да бъдат задържани обществено по обвинявания в " разврат ", " порочност " или " осквернение ".

В Саудитска арабия удобно в сходна обстановка биха се чувствали 11% от ентусиастите, в Обединените арабски емирства - 13%. В Катар, където ще се състои международното състезание по футбол през 2022 година, са 14%.

Под една пета е утвърждението в още две от участващите в изследването страни - Йордания (18%) и Индонезия (19%). В четири от тези шест страни съществуват закони, които могат да бъдат употребявани за непосредствено гонене на ЛГБТ хора, регистрират създателите на изследването.

В Русия, която ще посрещне международното състезание през 2018 година, 47% от интервюираните са дали отговор позитивно на въпроса дали биха имали проблем, в случай че някой от националните футболисти разгласи, че е гей или хомосексуален. Преди три години един от всеки петима в страната е бил срещу.

" Резултатите демонстрират, че към момента ни следва доста работа, преди да стигнем досега, в който можем да кажем, че живеем в свят, където лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните са одобрявани без изключения ", сподели изпълнителният шеф на " Стоунуел " Рут Хънт.

Според него международните шампионати са добра опция да се подчертава върху казуса. " В Русия, да вземем за пример, ЛГБТ хората виждат мондиала като опция ежедневните оскърбления и дискриминация, които срещат, да бъдат сложени под светлината на прожекторите и да бъдат подложени на критика. ", съобщи Хънт.

" Ние имаме вяра, че идните международни шампионати са късмет да се хвърли светлина върху ситуацията на ЛГБТ хората в Русия и Катар и да се стартират диалози, които да доведат до позитивна смяна ", сподели още изпълнителният шеф на " Стоунуел ".

Според създателите на изследването ФИФА би трябвало да заеме мощна позиция против хомофибията и да подсигурява сигурността на всички лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални по време на шампионатите в Русия и Катар.

" ЛГБТ са част от футболната общественост по света и имат също толкоз право да играят, гледат и наблюдават играта, колкото всички останали ", сподели изпълнителният шеф на " Форца футбол " Патрик Андерсън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР