Трима от пострадалите български ученици при експлозията в Болоня остават

...
Трима от пострадалите български ученици при експлозията в Болоня остават
Коментари Харесай

Най-тежко раненият в Болоня български ученик остава в болница за 40 дни


Трима от потърпевшите български възпитаници при детонацията в Болоня остават за лекуване в болница. Други четири от децата към този момент са изписани.
17-годишното момче, което е потърпевшо най-тежко, се намира в болничното заведение в Чезена и занапред лекарите ще преценяват дали да го оперират, заяви пред Българска национална телевизия Елена Шаханова, сътрудник на БНР в Италия. Най-засегнати са краката на момчето, защото горещата вълна от гърмежа безусловно е разтопила джапанките му.
По време на болничния ден за момчето е обезпечен преводач и грижите на медицинския личен състав са доста положителни, увери Шаханова. Очаква се през днешния ден или в четвъртък от България да дойдат татко му и брат му, добави и генералният консул на България в Милано Росен Руфев.
Другите две по-сериозно потърпевши български деца са настанени за лекуване в болница в Болоня. Те имат изгаряния втора степен и ще би трябвало да останат в здравното заведение най-малко още една седмица, оповестява лекуващият ги доктор. В същото заведение е настанен и карабинерът, който избавил живота на учениците, попаднали в периметъра на огнената буря.
Учениците ни, които пострадаха при гърмежа на цистерна в Болоня, са в положително положение и няма да се наложи да се подлагат на тежки оперативни интервенции, разяснява и Татяна Кинджакова, шеф на Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров " в Силистра, чиито ученици са децата.
Пред бТВ тя добави, че след случая всички са съумели сами да се придвижват до общежитието, което е на към половин километър от мястото на гърмежа, като съпътстващите ги учители са подали сигнал в незабавната помощ.
Генералният консул на България в Милано Росен Руфев показа усещането си след среща с децата, че учениците към този момент преодоляват психологическия потрес от тежкия случай. Директорът на учебното заведение Татяна Кинджакова пък уточни, че всички желаят да продължат практиката си, поради която са пристигнали в Италия.
Пострадалите възпитаници са част от група от общо 20 деца от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра, които са на стаж в Италия, напомня NOVA. Общежитията, в които са настанени младежите, се намират на половина километър от автомагистралата.
На 6 август мощна детонация унищожи част от автомагистрала в Италия. Цистерна избухна след злополука наоколо до летището на Болоня. Взривът събори огромна секция от околовръстния път на града. При гърмежа почина водачът на камиона, а 145 души получиха друга степен на пострадвания от изгаряния, парчета и части стъкло от прозорците на прилежащи здания.
Малко преди случая осем от нашите деца решили да отидат до близкия магазин. Учениците вървели пешком по автомагистралата и потърпевши от ударната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са получили обгаряния.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР