Трима от наблюдаващите прокурори по делото за източване на милиони

...
Трима от наблюдаващите прокурори по делото за източване на милиони
Коментари Харесай

Трима от прокурорите по Хемусгейт са махнати от делото

Трима от наблюдаващите прокурори по делото за източване на милиони около строителството на Автомагистрала " Хемус " са отстранени. Това заяви проверяващият уебсайт bird.bg.

От Софийската градска прокуратура потвърдиха, че по искане на отбраната на упрекнатите по делото трима от петимата прокурори са отведени с разпореждане на Софийската апелативна прокуратура. Тримата прокурори са създали възражения против отвода пред Върховната касационна прокуратура, само че и тя е удостоверила, че те не би трябвало да работят по " Хемусгейт ".

Двама са отведени поради процесуални пропуски на проверяващите служители на реда от ГДБОП, а третият е отведен поради реплики, които си е разрешил по време на разпита на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, които издават пристрастност.

От Софийската градска прокуратурата обясниха, че по делото няма да бъдат определяни нови наблюдаващи прокурори, а то ще бъде приключено от двамата оставащи обвинители. Предстои процесът да бъде импортиран в съда.

В края на август прокуратурата заяви, че следствието по делото, по което има 9 обвинени, към този момент е завършило. Започнало е предявяването на материалите по делото на деветимата обвинени и на бранителите им, гласеше сбитото известие, в което не се загатват нито имена, нито суми. Деветимата са упрекнати за управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни присвоявания и пране на пари.

Разследването за източването на " Хемус " беше формирано през ноември 2021 година

Заради делото за източените милиони от строителството на Автомагистрала " Хемус " се стигна до конфликт сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, до момента в който отпред на държавното обвиняване беше Иван Гешев, а Бойко Рашков беше длъжностен вътрешен министър. Рашков даже два пъти беше привикан на разпит по делото поради негови изказвания около аферата. Държавното обвиняване също притегли към наказателна отговорност тогавашния началник на ГДБОП, а в този момент вътрешен министър, Калин Стоянов за напън върху магистрати. Борислав Колев също беше упрекнат през декември 2021 година за пране на 53 млн. лв. от строителството на " Хемус ".

След спора на наблюдаващите прокурори по делото " Хемус " с проверяващите служители на реда от ГДБОП и техния шеф Калин Стоянов, двама от тримата магистрати си направиха отводи. Те обаче не бяха признати от Софийската апелативна прокуратура.

Събраните доказателства по делото за пране на пари от строителството на Автомагистрала " Хемус " сочат, че е налице добре проведена и планувана скица, в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции. До това умозаключение доближи Софийският градски съд в едно от определенията си, свързани с следствието.

Останалите обвинени са притежатели на строителни компании и хора, взели участие в прехвърлянето на парите. Техните имена в никакъв случай не са съобщавани публично от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Източването на бюджетни средства е ставало през държавното сдружение " Автомагистрали ", което официално се води строителят на пътища. То обаче работеше с разнообразни частни компании, избирани без ясни критерии и на мрачно.

Министерство на вътрешните работи разкри, че 60 млн. лева, получени за Лот 5 на Автомагистрала " Хемус ", са изтеглени единствено за ден от банка без предварителна поръчка, в сакове и чували. Според проверяващите схемата е осъществена чрез буферно сдружение, което е имало за цел да прекъсне връзката сред комерсиалното сдружение, подписало контракта за строителство, и крайните реализатори на строително-монтажни работи.

" Буферната компания неотложно превеждала парите по сметки към основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица, огромна част – престъпно проявени за закононарушения от общ темперамент ", заяви тогава основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР