Трима общински съветници от различни политически сили разработиха общ проект,

...
Трима общински съветници от различни политически сили разработиха общ проект,
Коментари Харесай

Трима съветници създадоха проект за кандидатурата на Велико Търново за наградите на ЕС за културно наследство

Трима общински съветници от разнообразни политически сили създадоха общ план, с който Велико Търново кандидатства за премията на Европейския съюз за културно завещание. Мария Илчева от Реформаторски блок, Нейко Генчев от ГЕРБ и Иван Александров от БДЦ са създали плана „ Реставрация, консервация и социализация на резервата Трапезица ”, който съставлява книга на британски език, с извънредно богат снимков материал, проследяващ цялото възобновление на историческия рид. В нея са разказани над 10-годишните старания, положени от институции, експерти и общественици, с цел да се стигне до днешвния тип на Трапезица.

Проектът тримата съветници създават безусловно безплатно, а Нейко Генчев даже влага четирицифрена сума за снимането на филм и за снимков материал.
Кандидатурата на Велико Търново за премията на Европейски Съюз към този момент е минала сполучливо първия кръг. „ Надявам се през март 2018 година, когато ще бъде разгласен спечелилия, да се поздравим с добра вест. ” – сподели кметът на общината Даниел Панов.

Наградата е едно от най-престижните оценки в областта на културното завещание. Връчва се взаимно от Европейски Съюз, в границите на стратегия „ Творческа Европа “, и интернационалната организация „ Europa Nostra“. Призът разпространява уменията и отдадеността на архитекти, специалисти по културно завещание, доброволци, учебни заведения, локални общности, медии и притежатели на културни полезности.

Наградите се присъждат за изключителни достижения в следните четири категории: Консервация – за значими планове в региона на консервацията и адаптирането на културно завещание, Проучване – за проучвателен планове, които имат осезателен резултат за опазването и разпространение на културното завещание в Европа, Отдадена работа – за персони или организации с потвърден принос в региона на опазването и популяризирането на културното завещание на Европа, Образование, образование и повишение на публичната информираност – за сполучливи просветителни начинания в региона на материалното и нематериалното културно завещание.

През 2018 година ще бъдат отличени до 30 плана и начинания, а до 7 ще получат Голяма премия на стойност 10 000 евро. Чрез електронно гласоподаване ще бъде избран носителят на Наградата на публиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР