Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват

...
Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват
Коментари Харесай

Над 100 учени от 22 страни се конкурираха за място в българския INSAIT

Трима млади учени в региона на изкуствения разсъдък се причисляват към INSAIT, а журито включваше едни от най-ярките мозъци на нашето време, оповестяват от МОН.

Над 100 учени от 22 страни аплайваха в първия разгласен конкурс за откриватели в българския INSAIT. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски ” бе разгласен доскоро повече от година и към този момент реализира резултати на международно равнище, което го трансформира в мечтано място за гении от целия свят. Сред претендентите бяха откриватели от Съединени американски щати, Швейцария, Австрия, Испания, Германия, Норвегия, Англия, Индия, Бразилия, Южна Корея, Канада, Южна Африка, Иран и други

В осем членното жури се включиха водещи международни учени, които работят в топ институции от Съединени американски щати, Израел и Швейцария.

За въздействието на членовете на журито върху света на осведомителните технологии е индикативен фактът, че общият брой на цитиранията им надвишава 400 000.

Това са:

- доктор Кристина Тутанова, едно от най-големите имена в региона на изкуствения разсъдък, част от екипа на Гугъл DeepMind и Университета на Вашингтон;

- проф. Срджан Цапкун от ETH Цюрих. Неговите проучвания в региона на осведомителната сигурност са основополагащи за развиването на тази сфера в международен мащаб;

- проф. Еран Яхав от израелския университет „ Технион “, притежател на влиятелната ACM премия „ Робин Милнър “ за изключителни млади изследователи;

- проф. Люк Ван Гул, един от най-цитираните и най-авторитетни учени в областта на компютърното зрение в света;

- проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT, единственият българин в историята с два ЕНИС гранта;

- проф. Драгомир Радев (1968-2023), професор по обработка на натурален език в университета Йейл, чиято научна работа е приета с голям брой награди, измежду които ACM, ACL и др.;

- проф. Джеймс Ларус, някогашен декан на факултета по информатика на политехниката в Лозана - EPFL, някогашен шеф на развойната активност на Майкрософт;

- проф. Питър Мюлер от ETH Цюрих, съосновател на Anapaya Systems – компания, която основава ново потомство сигурен Интернет.

Кандидатите трябваше да преминат през извънредно тежка процедура за асортимент, в това число презентации, отговори на кръстосани въпроси за инспекция на на практика и теоретични познания и голям брой самостоятелни изявленията.

Тримата сполучливи претенденти, които се причисляват към INSAIT, са доктор Никола Константинов, белгиецът доктор Вaутер Фан Хансбеке и непалецът доктор Данда Паудел.

Д-р Никола Константинов е единствено на 29 години и към този момент е определян като един от най-обещаващите млади европейски учени в областта на изкуствения разсъдък. Преди INSAIT е бил постдокторант в ETH Zurich и е приключил докторантура в IST Austria. Възпитаник на Оксфорд като приключва бакалавър и магистър в авторитетния университет с отличие, също ученик на Софийската математическа гимназия. В INSAIT доктор Константинов ще построи изследователска група на международно равнище в областта на машинното образование с фокус върху основаването на сигурен, етичен и благонадежден изкуствен интелект. Това е стратегическа сфера за Европейския съюз, в която се влагат големи средства и в която се конкурират най-хубавите научни организации на Стария континент.

Д-р Вaутер Фан Хансбеке отхвърля благоприятни условия за кариера в Силициевата котловина в Съединени американски щати и избра да стане част от екипа на INSAIT в София. Младият академик е на едвам 27 години и към този момент има над 1 500 цитирания на научните му разработки. Той има и публикации в най-авторитетните интернационалните конференции за изкуствен интелект, да вземем за пример NeurIPS - форума, където за първи път се появява технологията зад ChatGPT. Завършва докторантурата си тази година в Льовенски университет, Белгия, а дисертацията му е обвързвана с изкуствения разсъдък и компютърното зрение.

Д-р Данда Паудел заменя Цюрих със София. Непалецът приключва докторантура си през 2016 година във Франция (CNRS) с отличие. Поканен е в ETH Цюрих за старши откривател и учител, както и в други елитни университети в Англия и Франция. Особено внимание провокира работата му по проблеми, свързани с компютърното зрение, като трудовете му са оповестени в някои от най-авторитетните издания в света. Гост-лектор в редица университети като Оксфордския, Амстердамския, Токийския и други.

С привличането на Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел INSAIT разраства екипа си в региона на компютърното зрение. Това е едно от най-бързо разрастващите се посоки в изкуствения разсъдък и с извънредно необятно приложение – в медицината, роботиката, самостоятелното шофиране, ръководството на трафика, обработката на сателитни данни и доста други.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР