Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в

...
Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в
Коментари Харесай

Трима млади френски алпинисти изчезнаха в Непал

Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в неопределеност и на място е изпратен избавителен екип. Това заяви през днешния ден в официално съобщение Френската федерация на алпинистките и планинарските клубове, представена от Франс прес.

Младежите са част от Националната група за отличен алпинизъм, сплотяваща най-хубавите измежду алпинистите от федерацията. Заедно с други млади спортисти те отпътували на 30 септември за Кумбу - околност в региона на Еверест, с цел да изкачат няколко върха, високи сред 5000 и 6000 м, ситуирани южно от Ама Даблам (6814 м).

Тримата почнали на 24 октомври нанагорнище на един от върховете край Ама Даблам, а телефонна връзка с тях била осъществена за финален път на 26 октомври.
Хеликоптер, нает от федерацията, забелязал при разследващ полет " следи от нанагорнище и останки от огромна лавина от предната страна " . " На мястото е изпратен хеликоптер със избавителен екип, с цел да се опитат да открият възможни оживели ", показват от групата за алпинизъм.

Шефът й Стефан Беноа съобщи пред регионалнотофренско издание " Дофине либере ", че е " шокиран, унищожен също като цялата група ". Според него т римата изчезнали се отделили от осемчленна група и подхванали независимо нанагорнище, само че закъснели и тогава федерацията изпратила хеликоптера .

" Тримата може би са отнесени от лавина, а в понеделник непалски спасители ще отидат на мястото - прогнозата за времето е добра и може да се работи ", добави той.

Според в. " Хималайън таймс ", покрай един хладилник в подножието на Ама Даблам тази заран са били видяни палатки и алпинистка екипировка.

Служител от министерството на туризма декларирал пред вестника, че тези алпинисти са почнали изкачването, без да получат нужното позволение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР