Трима мъже се признаха за виновни за незаконно притежание и

...
Трима мъже се признаха за виновни за незаконно притежание и
Коментари Харесай

Бързи присъди за трима мъже, търгували с културно-исторически ценности

Трима мъже се признаха за отговорни за нелегално владеене и търговия с културно-исторически полезности. Те подписаха съглашение с прокуратурата, което Варненският областен съд утвърди.

Жителите на Добрич - 54-годишният Станьо С. и 32-годишният Димитър Д., които са татко и наследник, както и 47-годишният Ивелин С. от Варна били арестувани на 11 декември предходната година, при интервенция против проведената престъпност. Те били задържани в миг на договорка с антични монети, върхове на стрели и други археологически полезности. При претърсвания в домовете и колите им били открити голям брой скъпи предмети, както и металотърсачи. Незаконната активност била осъществявана в интервала 11 април - 11 декември 2022 година.

За присъединяване в незаконния сговор, държането на културно-исторически полезности, без да са разпознати и регистрирани по реда на Закона на културното завещание, Станьо С., Димитър Д. и Ивелин С. одобриха да търпят наказване пробация за период от 9 месеца. Това е наказването и противозаконното държане на металдетектори от бащата и сина. Пробационните ограничения, които ще извършват са наложителна регистрация по сегашен адрес с честота два пъти седмично, както срещи с пробационен чиновник за посочения период. " Лишаване от независимост “ за период от 11 месеца, чието изтърпяване се отсрочва с 3 години изпитателен период е наказването за Станьо и Димитър, предложили за отчуждаване и отчуждили археологически полезности. Същото наказване ще търпи и Ивелин С., за това че придобил от тях част от предметите.

Всички културно-исторически полезности, предмет на закононарушенията, ще бъдат отнети в интерес на Държавата и предоставени на Министерството на културата.

Постановеният правосъден акт е финален и има последствия на влезнала в действие присъда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР