Трима мъже са задържани по обвинение в планиране на атентат

...
Трима мъже са задържани по обвинение в планиране на атентат
Коментари Харесай

Задържаха трима мъже, планирали атентати в Ню Йорк

Трима мъже са арестувани по обвиняване в обмисляне на атентат в Ню Йорк, съобщи ДПА, базирайки се на информация от американските управляващи.

Един от тях към този момент е приет за отговорен. Според информацията, групата е считала да взриви бомба на известната туристическа дестинация „ Таймс Скуеър “, както и на някои от по-натоварените станции на метрото. Масова пукотевица по време на концерт също е влизала в проектите на арестуваните.

Разкритието е направено от ФБР, като един от мъжете е задържан в Ню Джърси, а другите двама в Пакистан и Филипините.

При диалози в приложение за мобилни телефони мъжете декларирали пред сътрудник под прикритие на ФБР, показал се за последовател на „Ислямска държава“, че желали да извършат „терористични атентати като тези в Париж и Брюксел“.

20-годишният канадски жител Абдулрахман ел-Бахнасауи закупил експлозиви за офанзивите и през май 2016 година бил задържан от ФБР, откакто дошъл в Съединени американски щати. Признал се за отговорен в тероризъм и чака присъда.

Пред сътрудника под прикритие Бахнасауи споделил, че „на тези американци им би трябвало атентат“, както и че желал да устрои „нов 11 септември“. Той също по този начин изпратил на сътрудника фотография на „Таймс скеуър“, акцентирайки: „Сериозно, би трябвало ни кола бомба на „ Таймс скеуър ”. Виж тези тълпи от хора!“

По отношение на проекта за офанзива против места за осъществяване на концерти Бахнасауи споделил: „Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж“.

Талха Харун, 19-годишен американец, който възнамерявал да дойде в Ню Йорк за офанзивите, бил задържан в Пакистан, където чака екстрадиция в Съединени американски щати.

Третият мъж, 37-годишният филипински жител Ръсел Салк, който пратил пари в Съединени американски щати, с цел да финансира офанзивите, бил задържан във Филипините и също чака екстрадиция.

Разкритията са направени преди няколко месеца, само че защитавани в загадка до петък, с цел да стане ясно дали няма още съучастници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР