Трима мъже - прависти, католици и по произход от Северен

...
Трима мъже - прависти, католици и по произход от Северен
Коментари Харесай

Лашет, Рьотген, Мерц: кой ще стане лидер на ХДС?

Трима мъже - прависти, католици и по генезис от Северен Рейн-Вестфалия – се състезават за председателския пост в ХДС. Един от тях може би ще е и бъдещият немски канцлер.

Политическите кариери имат своите върхове и спадове. От повече от 10 месеца насам трима политици се прицелват в председателското място на ръководещия в Германия Християндемократически съюз /ХДС/ - Армин Лашет на 59 година, Фридрих Мерц на 65 година, и Норбeрт Рьотген - на 55. Трима мъже, трима адвокати, трима католици, и тримата от най-многолюдната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

На парламентарните избори през 1994 тримата са определени за депутати и влизат в Бундестага – по едно и също време, само че не и дружно. Тогава Рьотген е на 29 години, Лашет - на 33, а Мерц - на 39. И тримата са следвали в Бон, само че по друго време. Фридрих Мерц е бил и евродепутат в интервала 1989-1994, откъдето е и първият му опит като народен представител.

Когато влизат в Бундестага, тримата са измежду новоизбраните общо 64 депутати от листата на ХДС. Един месец след изборите е формирана ръководещата коалиция сред ХДС/ХСС и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП), отпред на която за пети следващ път застава канцлерът Хелмут Кол.

Добри оратори

Лашет, Мерц и Рьотген в началото са измежду по-неизвестните лица в пленарната зала. Но това бързо се трансформира: още с първите си речи в Бундестага тримата вършат огромно усещане на сътрудниците си парламентаристи, спомнят си ветерани в политиката.

Рьотген се специализира в областта на външната политика и политиката по сигурността, а Фридрих Мерц – най-много по финансовите въпроси и вътрешната политика. Лашет се профилира и като специалист и въпросите на фамилната политика. Никой от тях не чете речите си - и тримата избират да приказват свободно, те владеят материята и умеят да реагират непринудено на въпроси.

Мерц, като най-опитен от тримата народен представител, още при започване на 1995 година се изявява с речи в пленарната зала. В първата от тях, произнесена на 16 февруари, той се афишира за „ обща външна политика и политика по сигурността “ на Европейски Съюз.

Само ден по-късно първата си тирада пред Народното събрание произнася и неговият с 10 години по-млад сътрудник Норбeрт Рьотген – тирада, за която той е особено поздравен от тогавашния вицепрезидент на Бундестага Буркхард Хирш от СвДП.

Най-късно тогава във фракцията на ХДС/ХСС излиза наяве, че се е появил ловък оратор, който оттук насетне ще взе участие в дебатите наедно с по-опитните. Поколението политици, влезнали в Бундестага дружно Мерц, Рьотген и Лашет, е едно от най-силните и до през днешния ден. Повечето от тях след това стават държавни секретари и министри.

В продължение на години Норберт Рьотген е измежду околните съратници на Ангела Меркел. Поради това, че по време на разнообразни диспути неведнъж пази нейните позиции, даже стартират да го назовават „ любимеца на мути (мама). През 2012 година обаче това се трансформира коренно. Той изпада в недружелюбност около разногласията към неуспеха на ХДС на локалните избори в Северен-Рейн Вестфалия.

"Младите бунтари "

В първите си години като народен представител от Бундестага увереният католик Армин Лашет се посвещава на политиката в помощ на разрастващите се страни. Първата си тирада в Бундестага той държи чак през септември 1995 година. В бурните години на късния Хелмут Кол нито едни от тримата няма късмет да направи кариера в парламентарната секта. Рьотген и Лашет обаче застават на страната на тези членове на партията, които упорстват тя да се модернизира.

Двамата са подкрепени от новоизбрания през 1990 година народен представител от ХДС Петер Хинце. Той ги включва в така наречената „ млада група “, която се образува вътре във фракцията. Участниците в нея са правилни на канцлера Кол, само че в същото време си падат и малко бунтари. По-късно Хинце ще назова групата, която проправя пътя на Меркел към председателския пост, „ преторианската армия “. Фридрих Мерц обаче постоянно е странял от групата на Хинце.

Тази събота (16 януари) Мерц, Рьотген и Лашет се изправят един против различен - като съперници за управителния пост в ХДС. Знае се, че е всекидневно неговият ръководител по-късно да стане и канцлер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР