Трима мъже и една жена са кандидати да оглавят Международната

...
Трима мъже и една жена са кандидати да оглавят Международната
Коментари Харесай

Трима мъже и една жена ще се борят за поста на генерален директор на МААЕ

Трима мъже и една жена са претенденти да оглавят Международната организация за атомна сила (МААЕ), органът на Организация на обединените нации, претрупан със задачата да управлява нуклеарните действия на Иран и спазването на иранската нуклеарна договорка, съобщи Франс прес.

Словашкото държавно управление заяви за Агенция Франс Прес, че е номинирало Марта Жиакова за поста. Сега тя е началник на словашката организация за нуклеарна сила.

Ласина Зербо от Буркина Фасо също сподели пред Агенция Франс Прес, че кандидатства за поста, откакто неговата страна, по думите му, е поискала от него да се включи в конкуренцията. Той добави, че е подкрепян от африканските страни. Зербо в този момент е началник на Организацията към Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, органа на Организация на обединените нации, който следи дали се съблюдава възбраната на нуклеарните опити и чието седалище е също във Виена, както това на МААЕ.

Аржентинският дипломат в Австрия и специалист по нуклеарните въпроси Рафаел Гроси също разгласи кандидатурата си в края на юли.

За поста ще се бори и румънецът Корнел Феруца, който беше дясната ръка на Юкия Амано, умрял по-рано тази година. След кончината на Амано Феруца бе назначен за краткотраен началник на МААЕ, а преди този момент е заемал редица постове в организацията.

МААЕ има предпочитание да назначи нов общоприет шеф през октомври. Той ще встъпи в служба през януари следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР