Трима лекари от Университетската СБАЛ по Онкология в София обединиха

...
Трима лекари от Университетската СБАЛ по Онкология в София обединиха
Коментари Харесай

Български лекари създадоха протокол за диагностика и лечение на ранен меланом

Трима лекари от Университетската СБАЛ по Онкология в София сплотиха научните си търсения и опит в използването на сентинелна биопсия - най-прецизният в света способ за установяване стадия на меланом и Меркел-клетъчен карцином.

Д-р Ива Гаврилова, доктор Лидия Чавдарова-Иванова и доктор Венелин Георгиев сътвориха протокол за диагностика и лекуване на ранен меланом и други редки кожни тумори, разказан в единствения по рода си интердисциплинарен труд, сплотяващ три монографии на тематика: „ Съвременна диагностика и благоприятни условия да лекуване на редките злокачествени кожни тумори “.

Иновативният способ е без конкуренция за точното установяване на стадия на болестта при новодиагностицирани пациенти и за рестадиране при съществуване на рискови фактори или подозрение за напредващо заболяване.

Работата на тримата учени получи самопризнание за принос в развиването и прецизирането на техниката, усъвършенствайки разнообразни стадии от осъществяването на сентинелната биопсия и може да бъде употребена като образователно пособие за държание при меланом и други карциноми.

Малигненият меланом и Меркел-клетъчният карцином сa нападателни злокачествени кожни тумори, които бързо развиват метастази. Последните клинични изследвания и научни изявления дават вяра, че навременното и ориентирано лекуване още в началните стадии на болестта, може доста да усъвършенства прогнозата за пациента. Навлизането на адювантните имуно- и таргет-терапии радикално промени обстановката и 5-годишната преживяемост на пациенти с меланом във IIВ-С и III-ти клиничен етап се увеличи от 5% на 45-65%.

От лятото на тази година адювантната имунотерапия към този момент се ползва в още по-ранните стадии на болестта - IIB и IIC етап. Този прогрес в медицината изисква извънредно точна диагностика и акуратен логаритъм за правилно стадиране, с опция за навреме различаване на пациентите с ранен меланом. Най-прецизния способ за ранно оперативно стадиране при меланом, приет в света, е биопсията на стражевия лимфен възел (БСЛВ), прочут като сентинелна биопсия.

Изследването на тримата лекари систематизира  опита, насъбран от екипната работа на Клиниките по Онкодерматология, Нуклеарна медицина и Онкохирургия  в УСБАЛ по Онкология и е под патронажа на eдни от най-изявените експерти в региона - проф. Елена Пиперкова, дм, дмн – Началник на Клиниката по ядрена медицина и доцент Лъчезар Джонгов, дм – Началник на Клиниката по коремна хирургия.

Научните писания преглеждат диагностичните благоприятни условия и ролята на биопсията на стражевия лимфен възел (БСЛВ) през призмата на три медицински специалности с онкологична устременост, за индивидуализиране на метода към пациенти с редки кожни тумори. Всяка от монографиите съдържа разбор от клиничната процедура на създателите за последните три години и илюстрира успеваемостта на ранната диагностика със сентинелна биопсия и последвало адювантно лекуване при новооткрити пациенти в етап III.

Работата на тримата учени получи самопризнание за принос в развиването и прецизирането на техниката, усъвършенствайки разнообразни стадии от извършването на сентинелната биопсия. Общият им интердисциплинарен труд показва най-хубавото сложно модерно лекуване в ранен етап и може да бъде употребен като образователно пособие за държание при меланом и други карциноми. Формулираният от създателите диагностичен протокол е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за държание при редки злокачествени тумори.

За да бъдат оптимално потребни на сътрудниците си, създателите дават монографиите си за свободен достъп през уеб страницата на издателя – Българската асоциация по дермато-онкология www.dado.bg: https://bitly.ws/35yUK
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР