Трима граждани на Русия са обвинени за опит за предумишлено

...
Трима граждани на Русия са обвинени за опит за предумишлено
Коментари Харесай

Трима руснаци с обвинение за отравянето на Емилиян Гебрев. Издирват ги с червена бюлетина

Трима жители на Русия са упрекнати за опит за преднамерено ликвидиране преди близо 5 години в София на трима българи, измежду които Емилиян Гебрев, заяви прокуратурата. Имената им обаче не са упрекнати.

От каченото на уеб страницата на прокуратурата известие излиза наяве, че при покушението е било употребявано вещество, което най-вероятно е от групата " Новичок ", разработвана в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. В текста се споделя, че " действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент ", а употребяваните за убийството метод и средства са били " рискови за живота на мнозина ". Визираните характерности на веществата дават отговор на описанието на нервнопаралитично оръжие. В тази връзка към този момент се появиха и мнения в обществените мрежи, че на процедура по този начин България удостоверява, че на нейна територия е осъществена втората в Европа (след покушението против Сергей Скрипал и щерка му във Великобритания) приложимост от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предопределение.

Първите данни по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, огласени през февруари предходната година гласяха, че при следствието няма открити вещества от листата на Конвенцията за химическите оръжия. Заключенията от химичните експертизи посочили, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия наследник има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е мощно отровен и се употребява за битка с неприятели по земеделските култури. Установено било също, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите сътрудници, само че в извънредно ниски количества. Сега прокуратурата приказва за средство, което не е прицелено в съответните жертви, а е смъртоносно за мнозина.

Разследването под надзора на Софийска градска прокуратура е за " опит за съзнателно отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т. ", като Христо е синът на бизнесмена, а В.Т. към този момент е посочен в медийни изявления като Валентин Тахчиев, индустриален шеф на оръжейното дружество ЕМКО.

Конкретният интервал, в който съгласно прокуратурата е осъществен опитът за ликвидиране, е сред 28.04.2015 година и 4.05.2015 година - времето, в което в болница са признати поредно Емилиян Гебрев, Тахчиев и Христо Гебрев. Софийска градска прокуратура е издала европейски заповеди за арест за всеки от упрекнатите, както и молби за интернационално търсене за арест и следваща екстрадиция. Тримата руснаци са оповестени с алена бюлетина и в Шенгенската осведомителна система, и в системата на ИНТЕРПОЛ

В началото на тази седмица прокуратурата популяризира къси видеозаписи от охранителни камери от 28 април 2015 година, на които допуска, че е сниман обвинен причинител на покушението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР