Tрима души се издирват, a двама са загинали след пороя,

...
Tрима души се издирват, a двама са загинали след пороя,
Коментари Харесай

Пороят по Черноморието е взел две жертви, съобщи премиерът Денков

Tрима души се търсят, a двама са починали след пороя, който се изля през днешния ден в регионите на Южното Черноморие.

Информацията удостовери министър председателят Николай Денков след съвещанието на спешния щаб в Царево, където е оповестено бедствено състояние.

Няма блокирани хора, добави министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

Изчезналите са две дами и един мъж. По думите на премиера не е ясно дали починалите са свързани с тези, които се търсят.  Общата численост занапред би трябвало да я уточним, само че най-малко няколко индивида са изгубили живота си, добави Денков.

През последните 24 часа е имало извънредно значителни превалявания - сред три и четири пъти месечната норма за този район, сходни тежки превалявания е имало и в прилежащите Гърция и Турция, като и в трите страни има жертви, сподели той.

Акад. Денков уточни, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в сигурност, по високите етажи, приземието е наводнено, само че те не са в заплаха, означи министър-председателят.

Спряно е електричеството, защото има заплаха за живота на хората, в случай че се пусне преди да са отводнени постройките. Има спогодба с EVN да се изчака да се изтегли водата, на следващия ден сутринта или денем ще се подаде сигнал по кое време е безвредно да се пусне токът, означи акад. Денков.

Водата в мрежата също е нечиста и не може да се употребява за пиянство. 

Евакуирани са хората, които са били по плажните линии, по къмпингите, всички сега се намират в сигурност, означи министър председателят.  Той напомни, че от Национален институт по метеорология и хидрология към този момент са споделили, че чакат прекъсване на преваляванията.

Премиерът прикани идващите 48 часа никой в този район да не влиза в морето, защото е извънредно рисково, нечисто и бурно, като всеки, който влиза във водата, основава риск за себе си и другите хора.

Бедствено състояние беше оповестено през днешния ден в община Царево поради интензивните превалявания и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към популацията беше насочен апел за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат наранени от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево прикани всички поданици и посетители в региона да не напущат домовете си, а при нужда - да заемат места по високите елементи на постройките.

От полицията приканиха да не се потегля на път от Бургас към Южното Черноморие поради изобилните превалявания.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР