Трима души получиха шанс за живот в първите дни на

...
Трима души получиха шанс за живот в първите дни на
Коментари Харесай

С ново сърце през новата година: Трима души получиха шанс за живот след трансплантации

Трима души получиха късмет за живот в първите дни на годината. В столичната болница " Св. Екатерина " медицински екип трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а лекарите в болница " Лозенец " - бъбреци на две дами. Реципиентите са в устойчиво положение и остават под лекарско наблюдаване.

На 31 декември околните на изпаднала в мозъчна гибел 35-годишна жена вземат решението да дарят органите ѝ. Така млад мъж с изкуствено сърце за повторно получава късмет за живот.

" Осем часа продължи цялата интервенция, а това съставлява една доста комплицирана логистика. Преди шест месеца поставихме изкуствено сърце, което е изключителна технология и би трябвало синхрон сред машина и тяло. Сега нещата се случиха назад и заради донорската обстановка имаме опция още веднъж да възстановим естествените физиологични качества на организма с помощта на непознатото сърце ", сподели доцент Филип Абединов- анестезиолог.

Трансплантациите на двата бъбрека на двете дами в болница " Лозенец " не престават над пет часа.

" Чувстват се добре. Бъбреците стартират да възвръщат функционалност ", сподели доктор Борил Петров - шеф на клиниката по урология в болница " Лозенец ".

" Това е една екипна работа, която стартира от момента, в който има евентуален донор. Смисълът за всяка една интервенция е пациентите след нея е да са с положително качество на живот, а тук особено, за бъбречните трансплантации, е тези пациенти да не са към този момент на хемодиализа ", уточни доктор Николай Увалиев- шеф на Клиниката по упойка.

Донорската обстановка осъществена в последния ден на годината е 22-та за 2023 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР