Трима депутати от ГЕРБ - три различни мнения по въпроса

...
Трима депутати от ГЕРБ - три различни мнения по въпроса
Коментари Харесай

ГЕРБ се раздвои по въпроса дали Желязков ще е служебен премиер: От нулев шанс до длъжен е да приеме

Трима депутати от ГЕРБ - три разнообразни отзиви по въпроса дали Росен Желязков и Димитър Главчев биха станали служебни министър председатели, в случай че президентът ги уточни.

Така изглеждаше политическият пейзаж в утринните блокове на националните малките екрани, в които едновременно се явиха Деница Сачева, Рая Назарян и Тома Биков от ГЕРБ.

Според Деница Сачева - опцията Росен Желязков да е министър-председател в длъжностен кабинет е " нулева ", тъй като той счита да продължава да е ръководител на Народното събрание, а то ще работи и по време на предизборната акция по силата на новите промени в Конституцията.

" Ние не желаем в служебния кабинет да има фигури, които могат да бъдат свързвани с ГЕРБ, тъй като желаеме безусловно почтени избори, с цел да покажат на кого българските жители дават свеоте доверие ", беше позицията на Деница Сачева пред bTV.

В същия миг Рая Назарян от ГЕРБ разви напълно друга доктрина в студиото на Българска национална телевизия.

" Не е в нашите пълномощия - който бъде посочен от президентът, той ще бъде длъжностен министър председател. Имаме посочени доста ясни варианти в конституцията. Ако президентът уточни Росен Желязков, той е задължен да одобри ", сподели юристката, която до неотдавна беше част от общия преговорен екип на ГЕРБ дружно с Деница Сачева.

Техният сътрудник Тома Биков, който беше събеседник в Нова ТВ, нито удостовери, нито отхвърли шанса Желязков или Главчев да ръководят изпълнителната власт в идващите 2-3 месеца. Но още веднъж сложи въпроса какъв е партийният интерес от сходен сюжет.

" Защо допускате, че един длъжностен министър председател като Росен Желязков или Димитър Главчев ни прави работа в предизборната акция? Да ни упрекват от самото начало, че надали не ние организираме изборния развой. Доста водачи на наш тил си удължават мандатите на нашия тил ", сподели той.

Биков разграничи ГЕРБ напълно от измененията в Конституцията по частта със служебния кабинет. Според неговите пояснения - партията въобще не е желала да се лишава правото на президента да дефинира служебния министър председател и състава на Министерския съвет, а е предложила единствено Народното събрание да не се разпуска преди изборите и да упражнява непрекъснат надзор върху изпълнителната власт.

На предлагането на ПП-ДБ да се анулира напълно служебното държавно управление, той отговори, че счита това за противоконституционен ход.

" Няма по какъв начин да няма служебно държавно управление, в случай че не бъде свикано Велико Народно заседание. И господин Христо Иванов би трябвало да го знае, откакто главно и единствено се занимава с конституция. Аз съм написал книга за служебните държавни управления. Те могат да бъдат анулирани с Велико народно събрание, тъй като те са вписани в частта " Правомощия на президентската институция ". Затова им казахме - дайте малко да бъдем деликатни, с цел да не се окаже, че сме създали нещо, което ще бъде анулирано ", сподели Биков.

Попитан за какво въпреки всичко ГЕРБ поддържа вид, който не счита за сполучлив, той отговори, че партията не е желала да бъде упреквана в " колаборация с Румен Радев " и " с цел да си спестим тези пояснения, дадохме път на младите да си одобряват каквото са решили ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР