Трима бивши депутати - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин

...
Трима бивши депутати - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин
Коментари Харесай

Министърът на финансите обжалва решение на съда да отговори на въпроси за КТБ

Трима някогашни депутати - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, се оплакват, че министърът на финансите продължава да укрива публично сензитивна информация за КТБ. В момента той апелира правосъдно решение, което му оказва помощ да отсрочи още веднъж отговор на сложени му въпроси от тримата.

В известие до медиите те напомнят, че четири години след откритото източване на банката, сериозно значимо е да се видят резултатите и да се отговори на въпроса - какъв брой са върнатите средства и кои са забърканите.

На 7 април 2017 г.тримата откакто регулярно питаха министъра в парламентарния надзор още веднъж желаеха от Министерство на финансите да отговори на няколко въпроса по реда на Закона за достъп до социална информация. Те питат на какъв брой възлиза масата на несъстоятелността на КТБ и от какви активи се състои, какъв е общият размер на предявените от синдиците на КТБ правосъдни искове и за каква част от тях са наложени обезпечителни ограничения – запори на средствата и възбрани върху действителни активи – парцели, налични средства по банкови сметки и други. А също и какъв е размерът на оценените като несъбираеми заеми и по какви критерии синдиците са решавали кои прихващания да бъдат оспорени и кои да не бъдат.

Особено сериозен е последният въпрос, тъй като имаме подозрението, че няма методичност и няма ясни критерии при атакуването на прихващанията пред съда, пишат депутатите. Ако това изказване се потвърди, ще бъде мотив за доста тежки въпроси към квесторите и синдиците на банката, а и към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Министерство на финансите, които ги дефинират, допълват те.

Посочват, че министерство на финансите не е дало отговор на настояването, препращайки въпросите на трето лице, което всъщност е безмълвен отвод. В резултат те се обърнали към Административен съд - град София и Върховния административен съд. Те се произнесли в интерес на жителите и отменили безмълвния отвод на министъра като са върнали делото като кореспонденция на ведомството за изговаряне.

За пъкъл избегне отговора, Министерство на финансите апелира на 15.02.2018г. и по този начин забавя отговорите по тези въпроси най-малко с още една година, споделят депутатите. " За нас поражда основателното подозрение, че Министерство на финансите мощно се тормози от общественото обявяване на тези отговори ", пишат те.

Според тях 4 година по-късно е време за равносметка и за оставки, в случай че се постанова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (916)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР