Трима български граждани – две жени и един мъж -

...
Трима български граждани – две жени и един мъж -
Коментари Харесай

Две жени и мъж станаха жертви на терапия с ботулинов токсин

Трима български жители – две дами и един мъж - са измежду потърпевшите от лечението за намаляване с ботулинов токсин в Турция, за която алармира Европейският център за контрнол и предварителна защита на болесттите (ЕCDC). Това заяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

От тримата потърпевши български жители единствено една жена се лекува у нас – във Варна. Другият потърпевш е отпътувал да се лекува в Австрия, където живее, а втората жена е останала в Турция.

До момента са регистрирани 87 случая на ботулизъм в цяла Европа след този вид терапия за намаляване в Турция, като най-вече са те в Германия и Турция.

По данни на ECDC медицинските процедури, при които са потърпевши хората, са осъществени сред 3 февруари и 1 март 2023 година в две частни лечебни заведения: една в Истанбул и друга в Измир. Германия заяви, че за немските пациенти инжектираните дози варират сред 1 000 и 2 500 единици ботулинов невротоксин (BoNT).

Симптомите варират от леки до тежки и няколко случая са приети в болница. Сред приетите в болница се оповестява, че редица са били признати в интензивни отделения и са получили лекуване с ботулинов антитоксин. Сред признаците могат да бъдат замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, затруднено дишане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР