Трима български експерти в сферата на туризма са се заели

...
Трима български експерти в сферата на туризма са се заели
Коментари Харесай

България, Турция и Русия създават съвместна марка Черноморска кухня

Трима български специалисти в областта на туризма са се заели да работят за основаването на марка " Черноморска кухня ". Това е обща концепция сред България Русия и Турция , която беше оповестена по време на среща на министрите на туризма от Черноморското икономическо съдействие във Варна.
Идеята за новата марка поражда, откакто излиза наяве, че черноморската кухня не участва в нито една влиятелна кулинарна организация . Затова специалисти от Черноморските страни се захващат да наложат новия бранд.
Това е план, който включва всевъзможни храни от Черноморския регион - риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки , изясни ресторантьорът Желязко Каракашев.
Към момента са селектирани към 150 продукта . В края на октомври след дегустация в Турция ще бъдат сведени до 50.
В края на плана концепцията е да се стигне до 5-6 значими за района ястия и хранителни артикули.
До 2025 година упоритостта е Черноморската кухня да влезе в топ 15 на националните кухни в света .
" По земите край Черно море са идвали и си отивали доста нации - гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и съветската империи, Австроунгария и даже републиките Генуа и Венеция. Всяка от тези цивилизации е оставила собствен отпечатък върху кухнята на локалното население ", споделя световноизвестният ресторантьор Игор Бухаров. Но кухнята има и доста общи черти.
" Когато започнахме да изследваме този въпрос, открихме близо 170 ястия по крайбрежието, на практика еднообразно приготвени и дори с съвсем идентични имена. Това ни даде съображение да считаме, че можем да създадем подобен бранд ", добавя той, представен от Българска национална телевизия.
Засега специалисти от Русия, България и Турция са се заели да развиват този план.
" Нашата задача е да намерим няколко общи присъщи ястия, за които всеки елементарен човек би споделил - да, това е черноморска кухня. Можем да прибавим още 50 и всичко това да стане основа на новата марка. Става дума не за ястията от вътрешността на черноморските страни, а за тези по крайбрежието ", разяснява Бухаров.
Създаването на обща черноморска кухня, сходно на средиземноморската, ще подкрепи развиването на туризма , уверен е специалистът. Според него новата марка може да бъде обявена пред света до 3-4 години.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР