Трима българи са в град Ухан и българското посолството в

...
Трима българи са в град Ухан и българското посолството в
Коментари Харесай

Трима българи са блокирани в поставения под карантина град Ухан

Трима българи са в град Ухан и българското посолството в Китай поддържа непрестанно връзка с тях. Обсъждат се разновидности за тяхното извеждане, оповестиха от Министерство на външните работи, като прецизират, че все още няма данни за наранени българи от новия ковид (2019-nCov) в Китай.

Припомняме, че българският отбор " Петрич ", който трябваше да взе участие в празненствата в столицата Пекин по случай китайската Нова година към този момент се завърна вкъщи. Танцьорите си пристигнаха по-рано от плануваното и ще бъдат сложени под 14-дневно здравно наблюдаване.

По настоящи данни от 20 януари т.г. на Националната администрация за миграция на Китайската национална република през 2019 година българите в континентален Китай (без САР Хонконг, САР Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учащи. Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу.

Към 26 януари броят на доказаните обявени случаи на инфектирани с ковид 2019-nCoV в международен мащаб е 2 014. От тях 1 985 доказани случая са докладвани от Китай, в това число Хонконг-5, Макао-2 и Тайпе-3. Тежко болните са 324, смъртните случаи 56 (52 смъртни случая в провинция Хубей и 4 в други провинции), а оздравелите - 49. Извън рамките на Китай са доказани 29 случая в 10 страни, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

От през вчерашния ден до второ разпореждане са прекратени всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. В провинция Хубей, където се намира огнището на заболяването, е неразрешено е напредването на МПС-та в централната част на гр. Ухан, столицата на провинция Хубей.

СЗО резервира оценката си за риска от ковид като „ доста висок “ за Китай и „ висок “ на районно и световно равнище, като към сегашния миг не предлага на пътуващите предприемането на съответни здравни ограничения. По сегашни оценки инкубационният интервал на заболяването варира от 2 до 10 дни, като следва той да бъде прецизиран.

От Българското външно министерство предлагат на всички български жители, пребиваващи на територията на Китай, да записват престоя си в някое от задграничните представителства на Република България в страната, с оглед да им бъде оказвано по-ефективно подпомагане при потребност:

Посолство в Пекин- тел.: +86 10 6532 1946, +86 10 6532 1916 (в извънработно време); имейл: [email protected].

Генерално консулство в  Шанхай- тел.: +86 02162376183, +86 15000204773 (в извънработно време); имейл: [email protected].

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

Министерство на външните работи предлага на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР