Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване

...
Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване
Коментари Харесай

Тримата българи, работили за историческата мисия на SpaceX

Трима българи са част от екипа, работил за сполучливото изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса. Това са Кирил Дончев и Орлин Велев и Маргарита Маринова.

Кирил Дончев

Кирил Дончев е шеф по наземните интервенции при подготовката за изстрелване на капсулата Dragon. От 10 години той работи в компанията на Илън Мъск. В началото на 90-те години занимава със фамилията си. Той приключва в университета в Мичиган, а преди три години персонално показва капсулата Dragon на тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.

" Знам, че се занимава с галактическата стратегия на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран много високо ", декларира учен Петър Кендеров, който дълги години е работил с татко му - математикът Асен Дончев.

Маргарита Маринова

Първата българката, която става част от компанията на Мъск е доктор Маргарита Маринова, написа Nova. Тя дава отговор за създаването на двигателните системи на ракетите в SpaceX. Научената й кариера е отдадена на колонизацията на Марс.

" Моята фантазия е да изградим инфраструктура, която да ни разреши да вървим до Марс. Аз работя за това, то не е просто фантазия ", показа тя.

Д-р Маргарита Маринова имаше интензивно присъединяване и в създаването на Falcon Heavy.

Орлин Велев

Другият българин в екипа е 25-годишният Орлин Велев работи по структурната непоклатимост на корабите. Той е лекар по компютърни науки и работи в компанията от три години, а пери това е бил стажант там. Баща му е прочут професор в университета в Северна Каролина.

" Една от аргументите да се преместим в Щатите е, че искахме да се осъществяваме допустимо най-добре професионално и може би сме предали този дух и на сина ни ", споделя татко му пред Bulgaria On Air.

Капсулата Dragon на компанията SpaceX, пренасяща американските астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, сполучливо се скачи с Международната галактическа станция след 19 часа от началото на задачата в Щатите. Процесът по съединяване е бил автоматизиран, без намесата на астронавтите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР