Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс

...
Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс
Коментари Харесай

Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, с координатор доктор Христо Христов.

На 30 ноември околните на изпаднал в мозъчна гибел 51-годишен мъж взеха благородното решение да кажат „ Да! “ и да дарят неговите органи, с цел да дадат живот на други изцяло непознати хора. 
 
Благодарение на тяхното решение ден по-късно медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „ Александровска “ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на мъжа и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изрекоха и екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация. 

От началото на годината досега, реализираните донорски обстановки в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ", оповестиха от лечебното заведение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР