Трима българи, арестувани във Великобритания, свързани със заподозрян руски шпионаж

...
Трима български граждани, живеещи в Обединеното кралство, които бяха арестувани
Коментари Харесай

Трима български граждани, живеещи в Обединеното кралство, които бяха арестувани през февруари по подозрение в шпионаж от името на Русия, са обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност, съобщи полицията.

Лондонската столична полиция потвърди във вторник, че Орлин Русев, 45, Бизер Джамбазов, 42, и Катрин Иванова, 32, са били задържани, след като са се явили в края на миналия месец в Централния наказателен съд в Лондон, според новинарски съобщения.< /p>

Триото е заподозряно, че работи за руските служби за сигурност, съобщиха BBC и други британски медии.

В обвиненията се твърди, че тримата са имали фалшиви документи сред 34 документа за самоличност, които притежават.

BBC съобщи, че документите, включително паспорти и лични карти, са от Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Според BBC тримата са били задържани от „детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която отговаря за националната полиция за шпионаж, и трябва да отговорят на полицейската гаранция през септември“.

Но няма незабавно потвърждение от властите на докладите, че арестите са извършени поради подозрение за връзки с руските служби за сигурност.


Другите двама арестувани, 31-годишен мъж и 29-годишна жена, и двамата от Лондон, бяха освободени под гаранция и трябва да бъдат изправени пред съда следващия месец.

За тримата обвинени лица не са въведени правни основания. Датата на следващото им съдебно заседание не е определена.

BBC каза, че тримата са живели в Обединеното кралство от години.

Столичната полиция е най-голямата полицейска сила в Обединеното кралство и носи национална отговорност по въпроси, свързани с шпионаж.

Онлайн новинарският сайт Balkan Insight каза, че един от заподозрените е имал история на бизнес отношения с Русия и преди това е имал роля като съветник в българското енергийно министерство през 2008-09 г., когато то е било ръководено от прокремълски български министър.< /p>

„Министерството на енергетиката на България отдавна се разглежда като лост за влияние на Русия“, съобщава новинарският сайт, добавяйки, че руската намеса в българския политически живот „отдавна е гореща тема“.

Повече от 100 руски дипломати бяха експулсирани от България през последните години по обвинения в шпионаж, а редица българи бяха арестувани за сътрудничество, добавя Balkan Insight.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР