Трима арестувани лекари след акция на ГДБОП за фалшиви ТЕЛК

...
Трима арестувани лекари след акция на ГДБОП за фалшиви ТЕЛК
Коментари Харесай

Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони

Трима задържани лекари след акция на ГДБОП за подправени ТЕЛК решения. Задържани са и още четирима души, които са били медиатори. Операцията е извършена на териториите на три лечебни заведения в София. Според полицията схеми като тази ощетяват държавния бюджет с милиони.

Акцията е осъществена през вчерашния ден, само че е подготвяна повече от година. От Министерство на вътрешните работи към момента не оповестяват елементи по какъв начин тъкмо е работила схемата и какъв брой са издадените подправени ТЕЛК-ове.

Според наши източници медиаторите водили при тримата ръководители на ТЕЛК комисии хората, които желали да бъдат освидетелствани с подправени решения.

По неофициална информация услугата коствала по над 1000 лева на човек.

По случая са конфискувани доста доказателства, измежду които документи и огромни суми пари. Разпитани са и голям брой очевидци, някои от тях пред арбитър.

По неофициална информация общественият статус и мечтаният % неработоспособност били определящи за цената на подправеното ТЕЛК решение. На този стадий е мъчно да се пресметна какъв брой тъкмо са парите, заработени по този метод.

" Касае се за подправени, неистинен ТЕЛК решения, като по този метод се ощетява държавният бюджет с милиони левове ", сподели Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Въпросните случаи в действителност са доста. Няма по какъв начин да изнесем повече информация на този стадий. Колегите са положили професионализъм, неизменност. Благодаря им за това, че до последно няма теч на информация ", сподели Калин Стоянов, шеф на ГДБОП.

От наши източници научихме, че трите лечебни заведения, в които е извършена акцията са Първа и Четвърта градска болница, както и лечебно заведение за онкологични болести.

Директорът на Първа градска болница отхвърли коментар пред камера, шефът на Четвърта градска болница не отговори на позвъняванията ни. От Националната онкологична болница обявиха в позиция до медиите, че те не са проверявани и очевидно става дума за комплициране на имена на лечебни заведения със сходни функционалности.

" Никой не е идвал, не ни е търсил, няма разпитвани сътрудници, нито задържани... И сега коридорът е цялостен с чакащи пациенти и работим на цялостни обороти! "

Според наши източници здравното министерство е било в течение с акцията.

" Мерки против такива неща ние постоянно приветстваме, това вреди на цялата система и на имиджа, и на всичко останало. Така че поздравяваме Министерство на вътрешните работи, в случай че в реалност съумеят, са потвърдили такива нарушавания ", сподели доктор Димитър Петров, длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

От Българския лекарски съюз се надяват, че ще има санкции за всички, забъркани в схемата, в това число и за хората, които търсят подправени документи.

" Надявам се обаче да бъдат със съответните доказателства, тъй като сме били очевидци на случаи, в които има упрекнати, арестуват се сътрудници, по-късно падат в съда. И в действителност единствено уронва престижа ", сподели доктор Иван Маджаров - ръководител на УС на БЛС.

Според доктор Маджаров и преди при разнообразни акции са били задържани лекари за подправени ТЕЛК-ове, само че по негови мемоари няма наказани.

Операцията е извършена под управлението на профилираната прокуратура, а дейностите по следствието не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР