Трима американски сенатори предложиха мерки в четвъртък, които целят да

...
Трима американски сенатори предложиха мерки в четвъртък, които целят да
Коментари Харесай

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Трима американски сенатори предложиха ограничения в четвъртък, които целят да блокират прехвърлянето на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съдружник в НАТО и една от деветте партньорски страни, които са част от процеса по произвеждане на високотехнологичния аероплан, предава Ройтерс.

Проектозаконът е импортиран от Републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Демократа Джеан Шахийн и идва в миг, когато връзките сред Съединени американски щати и Турция са мощно обтегнати поради поддръжката на Съединени американски щати за сирийските кюрди, написа американската организация.

Тримата сенатори разгласиха и изказване, в което показват угриженост, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган е тръгнал по „ пътя на безразсъдното ръководство и неуважение на върховенството на закона “.

„ Стратегическите решения на Турция, за жалост, са все по-далеч, а в някои случаи даже опонират, на ползите на Съединени американски щати. Тези фактори вършат прехвърлянето на чувствителни технологии за F-35 и свръх-модерни благоприятни условия към режима на Ердоган все по-рисковани “, съобщи Ланкфорд в известието.

От турското посолство в Съединени американски щати към този момент не са създали коментар.
Тримата сенатори показват загрижеността си от задържането в Турция на американския евангелистки просветител Андрю Брънсън, който живее в Турция от дълги години и беше арестуван от локалните управляващи.
„ Изборът на Ердоган да взима заложници и да хвърля в пандиза почтени американци, с цел да въздейства на Съединени американски щати е невиждан и противозаконен “, съобщи Шахийн в известието.

Ройтерс изяснява, че Турция възнамерява да закупи повече от 100 многоцелеви изтребителя F-35. Турските компании вземат участие в производството на части за самолета и Анкара би трябвало да получи първия изтребител в границите на една година.

Ако се одобри, законът ще ограничи прехвърлянето на самолетите в Турция и ще анулира достъпа на Анкара до ноу-хау и техническите данни, които са нужни за поддръжката на самолетите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР