Трикратното увеличение на ски зоната над Банско за сметка на

...
Трикратното увеличение на ски зоната над Банско за сметка на
Коментари Харесай

Как властта решава за Банско

Трикратното нарастване на ски зоната над Банско за сметка на националния парк и „ зелената светлина” за градеж на втори въжен превоз за обслужване на курорта са проява за хубавичко коалиция на ГЕРБ и „ Обединени патриоти”, излиза наяве от стенограмата от днешното разискване на двете решения в Министерския съвет. В нея виждаме единодушие по тематиката от страна на министър председател и министри – без значение от политическата им багра: България може да посреща повече туристи през зимата и за задачата са нужни вложения.

„ Все отново желая да напомня, че в този миг, когато извън на жълтите павета има към 50-60 индивида, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 индивида. Всъщност тези манифестации са единствено една дребна част от тези три - четири хиляди индивида – най-големият протест, който е от чакащи да се качат и да се възползват от опцията да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско”, разяснява вицепремиерът Валери Симеонов, явно отметнал се от позицията си, че не желае да вижда Бойко Борисов след предното отсрочване на решението.

Ресорният министър Нено Димов отбелязва, че в хода на публичното разискване на решението за разширение на ски зоната в Национален парк „ Пирин” са били получени 3304 мнения „ за” и 1497 – „ против”. Той не пропуща и да означи, че обсъжданата точка датира още от 2013 година

Всъщност, решението на Висшия екологичен съвет е от деня преди оставката на кабинета „ Борисов 1” и още тогава екологични организации обявиха, че в опит да се узаконят остарели нарушавания на концесионера „ Юлен” са нарушени три европейски наставления – за местообитанията, за птиците и за екологичната оценка.

„ Смятам, че ние сме задоволително виновни и съзнателно подхождащи към тематиката хора и в качеството си на постовете, които заемаме мисля, че сме подготвени във всеки един миг, при положение, че има забележки от страна на Европейската комисия, да поправяме вероятно част от решението, в случай че това е належащо, макар че аз съм уверен, че до такава степен няма да се стигне”, разяснява по въпроса Валери Симеонов през днешния ден.

Покрай разискването на точката за втория въжен превоз Бойко Борисов произнася монолог, ориентиран към тези, които се притесняват от бетониране на планините. Есенцията: „ В този проект няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. И особено тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко капиталово желание, което ще се ползва в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съгласуемост и всички нужни и указани в закона дейности. Сиреч, не може да се направи една барака, не хотел – една барака, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство”.

А с държавния въжен превоз какво вършим?

Министрите разискват и туристически обект с друга благосъстоятелност в друга планина – държавният влек „ Заека” на Витоша. Той не работи от години – както и доста други уреди, в това число и частни. Еко деятели от години настояват, че повода разположената до София планина да е неприветлива за туристите е желанието на бизнес кръгове да пълнят хотелите в Банско.

Спортният министър Красен Кралев изяснява, че при стихия преди 8 години са били изтръгнати финалните 4 стълба и в този момент няма по какъв начин да бъдат възобновени на същото място, а ведомството му няма нужното съоръжение за поддържане на пистите.

Бойко Борисов предлага лифтът да отиде към Столичната община или „ при Красимир Вълчев (министър на образованието – б.р.) децата да се образоват по стратегии, да вървят да карат ски и да употребяват тази природа на Витоша”. Финансовият министър Владислав Горанов отбелязва, че лифтовете са транспортни уреди и може да „ включим и Московски (министър на превоза – б.р.) в цялата работа”.

„ Понеже се включваш в полемиката, Министерството на финансите да обезпечи напълно финансово проекта”, разпорежда се министър председателят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР