Трикоординатните радари ще бъдат доставени в края на 2025 г.,

...
Трикоординатните радари ще бъдат доставени в края на 2025 г.,
Коментари Харесай

Армията ще получи трикоординатни радари в края на 2025 г., ако до края на годината има договор

Трикоординатните радари ще бъдат доставени в края на 2025 година, в случай че до края на тази година бъде подписан контракт с компания реализатор.

Това сподели пред публицисти полковник Димитър Георгиев, шеф на Щаба на Военновъздушните сили. Днес той взе участие в съвещанието на междуведомствената работна група за осъществяване на плана „ Придобиване на нови трикоординатни радари “, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на полковник Георгиев в границите на две-три седмици се планува да бъдат прегледани техническите оферти. Периодът на доставка на радарите е заложен в настояването на предлагането и е две години след сключването на контракта, уточни той.

Обхватът на плана включва придобиване на седем нови трикоординатни радари, образование на персонален състав, наложително условие за гаранционна поддръжка на радарите не по-малко от 24 месеца, с следваща интегрирана логистична поддръжка за пет години, изясни той. По думите му това е за застраховане потреблението и поддръжката на радарите за интервал от седем-осем години след тяхната доставка.

Полковник Георгиев означи, че в началото са били изпратени претенции за оферта от осем компании, само че са получени оферти единствено от пет - „ Локхийд Мартин “ (САЩ), „ Леонардо “ (Италия), „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция).

Основни критерии, по които ще оценяваме и ще проучваме тези оферти, са цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни качества, бойна успеваемост на радарите, индустриално съдействие и гаранционна поддръжка, уточни полковник Георгиев. Той съобщи, че ценовите оферти ще се отворят на второто намерено съвещание на работната група.

Цената, която е планувана за реализацията на този план, е въз основата на питане за информация (Request for information), което сме изпратили преди три години. Заложено е 400 млн. лева, въз основа на едно от получените оферти, уточни още той.

На 1 февруари Министерският съвет одобри решение, с което дефинира съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната, който би трябвало да бъде предпазен при осъществяване на капиталов план „ Придобиване на нови трикоординатни радари “, напомнят от Министерството на защитата. Придобиването на седем нови трикоординатни радара и съоръжение за предпазено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел превъзмогване на недостига от качества за обезпечаване на дейно, непрестанно и надеждно наблюдаване и надзор на въздушното пространство при обезпечаване на въздушния суверенитет на България и осъществяването на съюзните задължения в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, показват от МО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР