Трифонов учреди Няма такава държава бързо и без да допусне

...
Трифонов учреди Няма такава държава бързо и без да допусне
Коментари Харесай

Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

Трифонов учреди " Няма такава страна " бързо и без да допусне публицисти в залата. Остава да забележим дали и " ИТН " ще последва същия загадъчен път

© Георги Кожухаров Върховният касационен съд (ВКС) удостовери решението на Софийския градски съд (СГС) от 6 декември предходната година и дефинитивно отхвърли регистрация на партията " Няма такава страна " на Слави Трифонов. Причината е, че в Закона за политическите партии (ЗПП) е неразрешено в признака на политическа партия да се употребява националното знаме на България или внушения за него, задоволително близки, че да се разпознава партията със знамето на републиката.

След решението на първата инстанция Трифонов даде обещание във Фейсбук, че ще апелира " измислената причина ", като уточни, че трите цвята на знамето участват и в знаците на Българска социалистическа партия, НФСБ и " Атака ". Интересен детайл е и че Софийската градска прокуратура (СГП) се е присъединила в обжалването с митинг против решението на първата инстанция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега шоуменът написа във Фейсбук, че ще учреди нова партия с име " ИТН " и с нов знак, макар че не името, а единствено признакът пречи за регистрацията на " Няма такава страна ".

Какво тъкмо е отсъдил Върховен касационен съд

Върховен касационен съд е решил, че доводите, с които управлението на партията и прокуратурата апелират решението на първата инстанция, са неоснователни. Установеното от Софийски градски съд нарушаване на член 5, алинея 1 прочие 1 от ЗПП за приложимост на флага на Република България от логото на " Няма такава страна " (състоящо се от българския байрак върху огромна синя длан) е законосъобразно, считат висшите съдии. Освен това те сочат, че практиката на Върховен касационен съд по този проблем до този миг е поредната и непротиворечива. Решението на Върховен касационен съд също сочи, че нито касаторът ( " Няма такава страна " ), нито прокуратурата, са съумели да потвърдят в жалбата си за какво досегашното предписание за неизползване на националното знаме би трябвало да бъде променено.

След първичния отвод за регистрация Трифонов означи, че Българска социалистическа партия, НФСБ и " Атака " също употребяват националния байрак в знаците си, като явно е присъединил това изказване и в жалбата си. Решението на Върховен касационен съд недвусмислено отбелязва, че " визираният в касационната тъжба и митинга принцип, както законосъобразно е счел Софийски градски съд, изисква равно използване на закона във връзка с всички правни субекти, а не равното му неприлагане във връзка с същите ". Това значи, че съгласно съда, в случай че други партии употребяват внушения за българския байрак в знаците си, то те следва да бъдат осъдени, в случай че се откри такова нарушаване, а не следва нарушаването да бъде позволено на други партии.

Върховните съдии означават, че партията на Трифонов може да подаде иск за регистрация още веднъж, в случай че извърши и нарушеното условие по ЗПП, т.е. в случай че смени проблематичния знак.

Реакцията на Трифонов

Трифонов реагира на решението на Върховен касационен съд нападателно по Фейсбук с думите: " Това ли измислихте? Е, доста сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? " И дава обещание, че " същите хора, със същите хрумвания, със същото наличие и със същите планове, ще записваме нова партия. С ново име и други цветове! " Името на новата партия ще бъде " ИТН ".

" Чакам ви да видя какво ще измислите в този момент! " добавя Трифонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР