Триетажна сграда до столичното 139 ОУ Захарий Круша“, към която

...
Триетажна сграда до столичното 139 ОУ Захарий Круша“, към която
Коментари Харесай

СОС гласува отдаване под наем сграда, за да я остави за училище

Триетажна постройка до столичното 139 ОУ „ Захарий Круша “, към която през годините имаше строителни искания, се взима чартърен от притежателя - " Софийски парцели " и остава напълно за образователното заведение. Решението за това би трябвало да бъде гласувано от СОС на съвещанието в четвъртък. Така се поставя завършек на дългогодишната сага с парцела, чиято застроена повърхност е 740 кв. м. и РЗП от 2260 кв. м., и той остава напълно за просветителни действия на учебното заведение.
„ Столична община ще вземе парцела, благосъстоятелност на " Софийски парцели " чартърен и това ще разреши да се създадат нужни действия по проучване на постройката, правене на механически паспорт, ново планиране, дружно с учителите и родителското настоятелство, и остойностяване на нужните разноски. Така тя ще се трансформира в съвременна нова част към учебното заведение “, сподели ръководителят на комисията по стопанска система Николай Стойнев. Той акцентира, че концепцията е преустройството да стартира още от тази година.
През 1996-а година част от двора на 139-о учебно заведение, дружно с незавършена постройка, е продаден на частна организация с концепцията да построи дом на книгата. Впоследствие парцелът е платен от банка, която е употребила постройката за офис, а по-късно препродава парцела на строителен бизнесмен. След което в администрацията на региона постъпва предложение за смяна на Подробен устройствен план на терена с предложение за създаване на висока постройка в някогашния двор на учебното заведение. Гражданите от квартала, както и родители на възпитаници от 139 ОУ изрично възразяват. Общинският съвет отхвърля тази смяна и предлага на строителя подмяна. През 2019-а година се гласоподава замяната, а СОС задължава своето сдружение „ Софийски парцели “ да извърши договорката. С цел постройката да остане за учебното заведение, само че в това време да се преодолеят ограничавания, свързани основно с данъчното законодателство и риска за начисляване на Данък добавена стойност в размер от няколко милиона лв., следва съветът да утвърди сключването на контракт за наем за постройката, който ще се заплаща от общината. Това ще разреши този парцел да стане част от учебното заведение.
Предложението за смяната е импортирано от зам.-кмета по обучение и просвета доцент доктор Тодор Чобанов, съветниците от ГЕРБ-СДС Николай Стойнев, Малина Едрева, Георги Георгиев и Карлос Контрера от „ Патриоти за София “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР