Тридневната програма за визитата на помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто

...
Тридневната програма за визитата на помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто
Коментари Харесай

Делегация на ЮНЕСКО пристигна на 3-дневно посещение у нас

Тридневната стратегия за визитата на помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта де Санкристобал в България включва срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, с министъра на културата Найден Тодоров , с министъра на външните работи Николай Милков, визити на културни институти и пътешестване до Пловдив и Созопол.

В първия ден от визитата делегацията на ЮНЕСКО бе в Националния археологически музей при Българска академия на науките, а по-късно организира среща с вицепрезидента Илияна Йотова. След приветствието към гостите Йотова посочи ролята на ЮНЕСКО и на „ меката дипломация “ посредством просвета и изкуство. Тя означи и значимостта на системата на образованието в тези процеси.

Илияна Йотова приказва и за ролята на кирилицата в историята на международната цивилизация и за нейния принос при построяването на българската страна и културно развиване.

Вицепрезидентът на България посочи значимостта на стратегическия план за културен център на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “, Созопол. Г-жа Йотова обясни за какво той се поддържа от президентската институция и какъв брой е значимо тази поддръжка да бъде осъществена посредством държавните органи. Защото концепцията не е единствено да съхраним острова, само че и историята, която носи, акцентира Илияна Йотова. България е средище на разнообразни цивилизации и култури и този план може да покаже това. Той е значим освен за България и за района, само че и за Европа, означи тя.

Йотова подчертава и върху партньорството с френската страна и подписаната междуправителствена Декларация за желание за плана за основаване на центъра, който среща поддръжка от българските институции и локалната общественост. Важно е да съвместим националното финансиране с опциите за интернационално планиране, означи още вицепрезидентът на България и посочи, че всестранната поддръжка от ЮНЕСКО е доста значима за нас в този подтекст.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР