Тридневен траур в Гърция след потъването на плавателен съд с

...
Тридневен траур в Гърция след потъването на плавателен съд с
Коментари Харесай

Гърция обяви траур след трагедията с удавени мигранти, има опасения за още жертви

Тридневен печал в Гърция след потъването на кораб с мигранти. Най-малко 79 души са починали. Повече от 100 са били избавени. Опасенията са, че броят на жертвите може да се усили фрапантно. Според оживели на борда на риболовния транспортен съд е имало сред 700 и 750 души. От Каламата предава предава кореспондентът на Euronews Гърция Апостолос Стаикос.

Продължава интервенцията по търсене и избавяне на мигранти, които може да са оживели след потъването на претъпкания риболовен транспортен съд край гръцкия бряг.

И до момента в който занапред ще става явен мащабът на нещастието - като минимум 79 са починали и стотици други, се считат за изчезнали, жителите на южния град Каламата се опитваха да оказват помощ на оживелите. 

 

Шокирани сме. Това е нещо, което човешкият мозък не може да осъзнае. Всички ние сме хора, родители. Когато се случват такива неща, сме шокирани и си мислим по какъв начин се развиват тези нещастия. Обществото се е мобилизирало. Осигурили сме храна като локална власт, само че и доста организации донесоха храна за тези хора. Много поданици ми се обадиха с предложение да ни донесат всичко, от което тези хора се нуждаят. Всички реагираха позитивно.
Атанасиос Василиопулос, кмет на Каламата

Лодката се преобърнала и потънала в най-дълбоката част на Средиземно море. Корабокрушението е най-смъртоносното край гръцките крайбрежия тази година. В страната беше разгласен тридневен народен печал.

 
Когато се случват такива неща, мислите ни са с тези хора. Не желаеме да умират нито тук, нито където и да било другаде. Тези хора имат право да дойдат при нас и в Европа. И ние би трябвало да се погрижим за тях. Невероятно е по какъв начин това се е случило при този вятър. Надявам се да има повече оживели и да им помогнем с каквото можем.
Гьоли Камбуропулу

Повече от 100 души са били избавени. 

Апостолос Стаикос, Euronews Гърция: Щом първите оживели доближиха пристанището в Каламта, доста поданици към този момент бяха тук, с цел да им предложат облекла, храна и медикаменти. Психолози са тук, с цел да оказват помощ и поддържат оживелите, само че не могат да отговорят на единствения им въпрос: Какво се е случило? Къде са техните близки?
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР