Тридесеттимата наследници на 293 квадратни метра от площад „Централен” са

...
Тридесеттимата наследници на 293 квадратни метра от площад „Централен” са
Коментари Харесай

Сензация! Наследниците на площада в Пловдив - потомци на българския Онасис

Тридесеттимата наследници на 293 квадратни метра от площад „ Централен” са потомци на огромния български бизнесмен Анастас Куцооглу. Елена Станева споделя историята на своя дядо, популяризирал българските тютюни в цяла Европа, написа Марица.


Анастас Куцооглу


Богатство, въздействие и извънредно висок сан на Балканите бележат живота на Анастас Куцооглу. Родопчанин по корени, само че гражданин на Ксанти и Истанбул, тютюнотърговецът прекомерно млад открива формулата на триумфа. И я следва до края на дните си.

Регистрира фирмите си в Холандия и прави бизнес в целия континент. В ера, когато светът претърпява две следващи войни. Идва в града под тепетата с многочленното си семейство, когато е на 75-годишна възраст. За да му завещае някои от най-красивите тютюневи хранилища, също фамилната къща на улица „ Лейди Странгфорд” № 7 (днес там е частно учебно заведение „ Класик”).

Историята на фамозния магнат на ориенталски тютюни стартира през 1853 година в Райково, през днешния ден квартал на Смолян. Баща му е състоятелен скотовъдец и търговец, внася багра за вълна чак от Азия. От него Анастас научава за тютюна - новия бизнес, обхванал Балканските земи. Завършва гръцка гимназия в Солун, където научава доста за вярата. След време внася здравите религиозни основи и в своето семейство. В дома му не сядали на трапезата без първо да четат молитва от Библията. С гръцко обучение е и първата му брачна половинка Шина Пангалова - щерка на видния райковец Вълчо Пангалов. Тя дълги години води старателно счетоводството на мъжа си. Ражда му 10 деца, само че ненадейно умира през 1902 година след раждането на последното. Втората му брачна половинка (от 1911 г.) е Стана Алексиева от Устово - от нея има три дъщери.



Семейството живее сред Райково, Ксанти и Истанбул, където е централната адвокатска фирма на търговеца. В сърцето на разпадащата се Османска империя се пресичат ползите на огромните търговци и индустриалци, владеещи пазара на тютюни по това време. Това оказва помощ на Куцооглу да разгърне своята гигантска търговия в цяла Европа. Бизнесът му е обвързван с търговия и преправка на тютюни. Изкупува ги от регионите на Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Райково, Устово, Смолян, само че и от гръцките Ксанти, Гюмюрджина, Кавала, Софлу, Мегара и Дедеагач (днес Александрополис).

В годините сред 1900 и 1930-а Анастас Куцооглу е на върха на своята кариера. Всичките му сдружения - АКА, „ Холандска банка за Ориента” „ Хандель маачапи” фор туркиш и булгарише табакум”, са регистрирани в Холандия, централата им е в Амстердам. Но имат свои клонове в Пловдив след Първата международна война (1922 г.) до 40-те години на предишния век. Никой не може да оспори, че най-мощната компания на Балканите в търговията с тютюни е неговата АКА (Анастас Куцооглу - Амстердам). С годините общото произвеждане - на Гърция, България и Турция, е в размер на 130 000 тона. АКА владее 25% от целия пазар в трите страни.

И въпреки всичко благосъстоянието е релативно разбиране, изясняват наследниците му през днешния ден. В разнообразни интервали от живота си е работил с друг размах. За Куцооглу най-силни са били годините към 1902-1914 година Бизнесът му с експорт на първокачествен тютюн се развива в международен мащаб. Годишната му облага се пресмята сред 30-35 млн. лв., т. е. близо 6 милиона златни холандски гулден (NLG) - колосална цифра за онази ера.

Така Куцооглу търгува из цяла Европа, само че в това време ръководи близо 100 000 дка аграрни парцели в Ксанти, Дедеагач и Алексадрополис. Заедно с голям брой магазини, хранилища, странноприемници, пекарни, гаражи.

Семейството се мести в Пловдив при започване на 20-те години на предишния век. Под тепетата и в района Анастас Куцооглу има над 10 склада - негова е централата на Булгартабак на ъгъла на „ Авксентий Велешки” и „ Иван Вазов”. Също складът, където през днешния ден е Българската академия на науките на бул. „ Руски”, и прилежащата постройка - на Министерството на защитата (на ул. „ Велико Търново”). Семейната къща издига в подножието на Сахат тепе - там, където през днешния ден е частно учебно заведение „ Класик”, на ул. „ Лейди Странгфорд” № 7. Съседната постройка (бившият ресторант К2) също е благосъстоятелност на огромния търговец. Куцооглу употребява парцела за счетоводство и гаражи.



Коя е повода крупният тютюнотърговец да изостави Ксанти? „ В Пловдив централата на бизнеса му е по-близо до Европа. Което улеснява връзките му с сътрудниците му от Стария континент - търговци и индустриалци ", изясняват наследниците му през днешния ден. Затова и къщата на Сахат тепе, дело на проектант Попов, била огромна и представителна, с просторни салони. Посрещали гостите в красиви свързани между тях зали и музикален салон с роял. Мебелите били закупени от фамозни европейски аукциони за антики. Картини на холандски художници украсявали стените.

Куцооглу умира през 1945 година, без да дочака последвалата национализация. „ На него нищо не му е взимано приживе - описват наследниците. - Вижда единствено по какъв начин настаняват съветски бойци в дома му - влизат в къщата му с оръжие в ръка. Тогава Куцооглу взима пушката, хвърля я на земята и споделя на бойците: ”В този дом с оръжие не се влиза! Добре пристигнали!”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР