Ипотечните лихви току-що достигнаха 7,09%, най-високото ниво от 2002 г. насам. Ще паднат ли някога?

...
Тридесетгодишните ипотечни лихви достигнаха 7,09% в началото на август, според
Коментари Харесай

Тридесетгодишните ипотечни лихви достигнаха 7,09% в началото на август, според нови данни от Асоциацията на ипотечните банкери.

Това е най-високото ниво от 2002 г. насам, въз основа на исторически данни от Freddie Mac, и не се очаква лихвите да паднат скоро, което ще затрудни времето да бъдеш купувач на жилище.

Няколко фактора играят роля в нарастващите лихви, разкрити в доклада на MBA в четвъртък. От една страна, агресивната поредица от увеличения на лихвените проценти от Фед направи ипотеките, автомобилните заеми, кредитните карти и бизнес заемите по-скъпи. Централната банка наскоро повиши целевата си лихва по федералните фондове до между 5,25% и 5,5%, като отново оказва натиск за повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Ами ако лихвените проценти по ипотечните кредити не паднат? Фед отново повиши лихвените проценти — ето какво да очаквате за ипотечните кредити Колко високо ще се покачат лихвите по ипотечните кредити? Експертите преценяват, че

понижаването на рейтинга на Fitch Ratings на дълга на САЩ от най-високия рейтинг също е допринесло за най-скорошния скок на ипотечните лихви, според Channel.

„Когато това се случи, хората могат да изпаднат в паника и да продадат облигации, лихвените проценти трябва да се покачат, така че лихвите по ипотечните кредити следват“, каза той пред CBS MoneyWatch.

Кога лихвените проценти по ипотечните кредити ще се понижат отново?

Няма информация кога лихвите по ипотечните кредити ще спаднат отново, но не е задължително да останат над 7% , казват експертите. Вместо това, купувачите на жилища трябва да очакват лихвите да се понижават през следващите няколко седмици.

„Те често са непостоянни от седмица на седмица. Най-общо казано, те не остават плоски, те често се движат нагоре или надолу“, каза Ченъл.

Въпреки че той би Не се изненадвайте, ако лихвите паднат под 7% през следващите седмици, той очаква те да останат по-високи от обикновено.

„Купувачите не трябва да очакват голямо облекчение. Те трябва да очакват лихвите по ипотечните кредити да останат относително високи, в диапазона от 6% до 7%. Но само защото са се повишили през последните няколко седмици, не не означава, че те ще продължат да се покачват завинаги“, каза Channel.

Дори ако цените спаднат леко, закупуването на жилище ще остане относително недостъпно за много бъдещи купувачи на жилище.

„Ако има добра новина е, че те няма да скочат до небето. Лошата новина е, че няма да паднат рязко. Хората трябва да очакват лихвите да паднат по-ниско от това, което са, но да останат относително високи за известно време," каза Channel.< /p>

По-трудно се отговаря на изискванията за заеми

Високите ипотечни лихви също правят заемодателите по-избирателни относно това кой отговаря на условията за заем.

Публикувани са данни от Асоциацията на ипотечните банкери (MBA). Вторник показа, че наличността на кредити е намаляла през юли, като месечният индекс за наличност на ипотечни кредити спадна с 0,3% до 96,3.

Това е индикатор, че стандартите за кредитиране се затягат, каза групата.

Колкото по-висок е ипотечният процент, толкова по-високи са месечните плащания на кредитополучателите. Това означава, че те ще се нуждаят от по-високи доходи и по-добри кредитни резултати, за да могат кредиторите да се чувстват комфортно да дават заеми.

След месеци на спад цените на жилищата отново се покачват. Ето защо. Лихвените проценти по ипотечните кредити отново растат — ето колко добавя това към разходите за закупуване на жилище. Вижте някои от най-горещите пазари на недвижими имоти в САЩ

„Кредиторите са по-строги по отношение на кого дават заеми. Наличност на кредит е изключително тесен на пазара“, каза Анди Уолдън от Черния рицар пред CBS MoneyWatch.

Изводът е, че докато ипотечните лихви ще продължат да се колебаят, те ще останат високи.

„Въпреки това фактът е, че цените ще останат сравнително високи и покупката на къща в момента на свой ред ще остане висока, така че това е нещо, с което хората ще трябва да свикнат“, каза Channel.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР