Тридесет души са изправени пред съдебен процес, след като турската

...
Тридесет души са изправени пред съдебен процес, след като турската
Коментари Харесай

Турската полиция разследва слухове за „смъртта на Ердоган“

Тридесет души са изправени пред правосъден развой, откакто турската полиция стартира следствие за разпространяването на клюки в обществените медии, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е умрял, написа английският вестник Тhe Guardian.

Потребители на „ Туитър “ които са разгласили под настоящия хаштаг „ olmus “ (приблизително „ приказва се, че е мъртъв “) за били разследвани за шерване на „ дезинформация и манипулативно наличие “, се споделя в изказване на полицията.

Отделно персоналните юристи на Ердоган са внесли тъжба в прокуратурата на Анкара, като желаеха съответните консуматори на „ Туитър “ да бъдат разследвани по обвинявания в „ засегнатост “ на президента, която може да бъде осъдена с отнемане от независимост до четири години.

Здравето на Ердоган е обект на периодически спекулации от 2011 година, когато един от лекарите му беше заставен да отхвърли, че турският водач е имал рак. Ердоган, който в този момент е на 67, претърпя сериозна интервенция на стомаха през 2012 година

Последната вълна от клюки наподобява е провокирана от фрагменти от срещата на върха на Г-20 предходната седмица в Рим, на която президентът наподобява е имал проблеми с ходенето. Решението на турския водач в последната минута да не участва на договарянията на CОР26 в Глазгоу, базирайки се на спор за протоколите за сигурност, и отсъствието му от празненство в сряда, отбелязвайки 19-ата годишнина от възхода на партията му на власт, разпалиха пристрастеностите по въпроса.

Той също по този начин изглеждаше зле, като на моменти заваляше думите си във видеозапис за отбелязване на Байрама през юли.

Директорът по връзките на Ердоган Фахретин Алтун и няколко политици от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) опровергаха изказванията, че президентът е болен, публикувайки в Туитър видеоклипове и изображения на президента по време на скорошни задължения.

„ Шефът дойде от Истанбул в Анкара. Той е доста здрав. Тези, които се опитат да го ухапят, ще изгубят зъбите си “, написа в „ Туитър “ заместник-лидерът на партията Ахмет Хамди Чамлъ.

Миналия месец формалният акаунт на Ердоган в „ Туитър “ разгласява видео на турския водач, който играе баскетбол със своите помощници, откакто опозиционните политици започнаха да разпитват дали той е физически и душевен кадърен за поста.

„ Моят политически живот мина в битка против Ердоган… Единствената ми вяра е, че Ердоган ще е във форма и здрав на (следващите) избори и че ще му бъде потърсена сметка от хората пред урните “, написа в „ Туитър “ Айкут Ердогду, заместник-лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия. Турция би трябвало да организира общи избори преди юни 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР