Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила
Коментари Харесай

ВКС регистрира партията на Васил Божков, решението е окончателно

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението на Софийския градски съд (СГС) за регистриране на политическа партия " Гражданска платформа Българско лято " в обществения указател на политическите партии, оповестиха от съда.

Решението не предстои на обжалване.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема подадения митинг против решението на Софийски градски съд за безпочвен. Регистърният съд е направил правилни в действителност констатации въз основата на показаните документи и служебни информации от Националната база данни " Население ". Твърденията в митинга, че не е посочено по какъв начин тъкмо и по какъв метод е било извършено " онлайн " учредителното заседание се опровергават от наличието на протокол за извършено учредителното заседание, нотариално заверени заявления на участниците, декларацията по член 15, алинея 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на управлението на политическата партия, от които се открива, че учредително заседание е извършено на 03.01.2021 година чрез телеконферентна връзка посредством приложението livewebinar.com.

Обстоятелството, че учредителното заседание е извършено на територията на Република България, в сходство с императивната норма на член 12, алинея 1 от ЗПП, се открива от наличието на показаните с молбата за регистриране документи, в които е посочено, че то е извършено в София, ул. " Московска " № 43. От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви обстоятелства и доказателства, директно или индиректно опровергаващи данните от показаните заявления, а удостоверителната тежест на изказванията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния темперамент на производството по Глава втора на Закона за политическите партии.

По отношение на наличието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации във връзка с правосъдната власт, то би трябвало да се регистрира, че посочените в митинга като такива цитати се намират в " преамбюла " на документа и не съставляват част от уреденото от закона наличие, изискващо установяване на главните правила и цели на учредяваната политическа партия. " Последните са намерили своята ясна дефиниция в наличието на разделите " задача " и " съществени правила ", заради което и учредителната декларация дава отговор на условията на закона ", се споделя в решението на Върховен касационен съд.

Относно направената от първоинстанционния съд служебна инспекция в системата на ГРАО висшите съдии пишат: " Извършените от Софийски градски съд информации от Национална база данни " Население " са осъществени по реда на Наредба № 14 за реда и метода за даване достъп на органите на правосъдната власт до Регистъра на популацията - Национална база данни " Население ", в границите на законодателно предоставения на регистърния съд надзор за правомерност на осъществените дейности по основаване на политическата партия ".

В решението на Върховен касационен съд се припомня, че производството по регистриране на политически партии е охранително и за него не се ползват разпоредбите за събиране на доказателства, относими за исковия развой, на които се базира прокуратурата. Липсва и оборване на данните от тези информации в самия митинг. " Следователно недоволствата в тази тенденция за позволени основни нарушавания на съдопроизводствените правила, в това число и по отношение на отхвърли на съда да допусне експертиза за определяне на горните условия, са неоснователни ", безапелационни са висшите съдии.

По отношение доводите за инспекция на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с сходни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на Върховен касационен съд показва, че следва се има поради тяхната неотносимост към преценката, която Софийски градски съд би трябвало да извърши в производството по Глава втора от Закона за политическите партии. " Член 5 слага като единствени ограничавания политическите партии да употребяват в своите знаци герба или знамето на Република България или на непозната страна, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките полезности и да опонират на положителните нрави, в каквито насоки изказвания от страна на прокуратурата не се сочат ", се споделя в претекстовете.

Развръзката по проблема идва след крайния период за регистрация на партии и обединения в Централната изборна комисия за идните парламентарни избори. Припомняме, че поради този факт " Българско лято " реши да взе участие във вота посредством партия мандатоносител - Българско национално обединяване.

Божков ще води листата на партията в 25 МИР-София, където ще се изправи против Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Христо Иванов (ДБ).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР