Тричленен състав на Върховния касационен съд - ВКС остави в

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд - ВКС остави в
Коментари Харесай

ВКС потвърди 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо през 2015-та

Тричленен състав на Върховния касационен съд - Върховен касационен съд остави в действие решението от 7 юни 2017 година на Софийския апелативен съд (САС) против Александър Донов и Патрик Първев, предизвикали тежка телесна щета на малолетния Христо Татеосян. Решението не предстои на обжалване, наложеното наказване е " отнемане от независимост " за период от 6 година

Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимите против решението по на Софийския апелативен съд.

 По 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо Обновена
По 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо

Трябва да заплатят и по 60 000 лева обезщетение на майката

С присъда от 10 февруари 2017 година на Софийския градски съд подсъдимите Донов и Първев са приети за отговорни в това, че на 20 юли 2015 година сред 18.00 ч. и 21 и 20 ч. в София в съучастничество са предизвикали на малолетния Христо Татеосян тежка телесна щета Подсъдимите са наказани да заплатят на гражданския просител Христо Татеосян, посредством неговия легален представител и 60 000 лева

С решението на САС първоинстанционната присъда е променена само по отношение на избраното място за изтърпяване на наказването " отнемане от независимост ".

 Биячите Донов и Първев съзнателно пробвали да убият дребния Христо
Биячите Донов и Първев съзнателно пробвали да убият дребния Христо

Обвинителният акт е импортиран в съда

Според тричленния състав на Върховен касационен съд касационните тъжби са неоснователни . Видът на телесното увреждане е преценен съгласно смяната в здравословното положение на малолетния Христо Татеосян, настъпила незабавно след случая и изразена в изострен кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка и хигром, експертно избрана като непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота на потърпевшия.

Вещите лица са защитили своето мнение, възприето и от инстанционните съдилища, че без извършената незабавна, съответна и високоспециализирана оперативна намеса в болнично заведение закритата тъпа контузия на главата неизбежно е щяла да докара до гибелта на детето . " Даденото от тях умозаключение вярно е съобразено от правосъдните сформира със законовия текст ", безапелационни са висшите съдии.

 Пребитият 3-годишен Христо излезе от кома
Пребитият 3-годишен Христо излезе от кома

Тази заран

По отношение на изказванията на жалбоподателите за необоснованост на действието не могат да бъдат прегледани в касационното произвеждане, защото признатите от въззивната инстанция обстоятелства по случая са дефинитивни. В решението си САС стимулирано е изследвал събраните по делото доказателствени източници.

Доводи за взаимния принос на двамата подсъдими в породеното от тях телесното увреждане са изложени в актовете на предходните правосъдни инстанции, заради което касационната инспекция приема правната теза на тези съдилища за единна.

 Биячите на 3-годишния Христо се паникьосали и потърсили съседка Обновена
Биячите на 3-годишния Христо се паникьосали и потърсили съседка

Делото против Патрик Първев и Александър Донов потегли

Възражението за позволено значително процесуално нарушаване с отхвърли на въззивната инстанция да събере нови доказателства, се приема от висшите съдии за безпричинно . Според тричленния състав на Върховен касационен съд отводът на въззивния съд да назначи нова съдебно-медицинска експертиза за здравословно положение на малолетния Христо Татеосян след извършената оперативна намеса (в поддръжка на тезата им за друго телесно увреждане, друго от признатото с присъдата) не е повлиял върху правилността на обжалвания правосъден акт и правата на подсъдимите не са били накърнени.

По предявеното касационно съображение (за очевидна неправда на наказването ) съставът на Върховен касационен съд намира настояването на подсъдимия Първев за безпричинно . Въззивният съд е подкрепил изложените от първата инстанция съображения при индивидуализацията на глобата, където са посочени всички смекчаващи и отегчаващи условия за съответната социална заплаха на осъщественото действие и личността на двамата подсъдими.

 Съдът безсърдечен към Патрик Първев
Съдът безсърдечен към Патрик Първев

За следващ път той изиска да излезе от ареста

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд глобата, наложена на подсъдимия Първев, е съответна на тежестта на закононарушението и на личностовата му характерност, заради което е обективна . Направеното в правосъдно съвещание искане за понижаване на наказването на подсъдимия Донов, което не е предявено в касационната му тъжба, не предстои на касационна инспекция. Съдът приема, че отсъства нужда от занижаване на глобата в полза на този обвиняем, наложена от други, служебно изведени от правосъдния състав, условия.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че вярно е преценено като заслужено и присъденото обезщетение за породените с действието неимуществени вреди в размер на 60 000 лв., дължими от всеки от подсъдимите .

 17 година затвор за биячите на 3-годишния Еци изиска прокуратурата Обновена
17 година затвор за биячите на 3-годишния Еци изиска прокуратурата

Побоят демонстрира директен предумисъл на подсъдимите да умъртвят жертвата си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР