Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) определи, че не

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) определи, че не
Коментари Харесай

Съдът не прие жалбата на Баневи за отнемане на имуществото им

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) дефинира, че не позволява касационно обжалване на определение по в.ч.гр.д. № 363/2019 година на Апелативен съд – Бургас в обжалваната му част, с която отчасти е анулирано определение по ч.гр.д. № 363/2019 година на Окръжен съд – Бургас и е позволено поръчителство на предстоящ иск за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество с цена до размера от 87 353 328,96 лв.. Определението е дефинитивно.
Производството е формирано по частна касационна тъжба на Николай, Евгения и Мария Баневи, Валентин Расоков, „ АКБ Актив “, „ АКБ Форес българска капиталова група “ АД, „ Бреза – Н “ ООД, „ Партнърс Комерс “ ЕООД, „ Паррус “ ЕООД, „ Русалка Тур “ ЕООД, Финансово клирингова къща „ Сконто Съксес “ ООД, „ Хелио-Тур-С “ АД и „ Холандска фантазия “ АД против определението от 6 ноември 2019 година на Апелативен съд – Бургас, в частта му, с която е анулирано определение на Окръжен съд – Бургас и е позволено поръчителство на предстоящ иск на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество с цена 141 820 225,19 лева до размера от 87 353 328,96 лева посредством налагане на запор на акции и дялове от капитала на търговски сдружения, запор на движими движимости, запор на моторна яхта, запор на банкови сметки и забрана върху недвижими парцели.
Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че не са налице учредения за допускане на касационното обжалване. Неоснователно е изказванието, че актовете на окръжния и апелативния съд са неприемливи, защото съдилищата не са били локално способени да се произнесат по настояването за поръчителство на предстоящ иск, доколкото член 116, алинея 3 от ЗПКОНПИ планува, че способен е съдът по местоположение на парцела с най-висока данъчна оценка, който в тази ситуация се намирал в гр. София. Според висшите съдии способен да прегледа настояването е бил точно окръжният съд в гр. Бургас, защото в неговия регион (гр. Созопол), както е декларирано и в настояването, се намира парцелът с най-висока данъчна оценка, включен в листата на парцелите, във връзка с които се желае допускане на поръчителство.
В частната тъжба се слага въпросът дали е в сходство с наредбите на член 389 – 391 от Граждански процесуален кодекс вр. член 152, алинея 1 от ЗПКОНПИ искане за поръчителство на предстоящ иск посредством налагане на възбрани и запори за недвижими парцели и движими движимости, добити отвън проверявания десетгодишен интервал, като се поддържа несъгласие с практиката на Върховен касационен съд. Върховните съдии пишат в претекстовете си, че не се разкрива твърдяното несъгласие с практиката на Върховен касационен съд, а ограничаването, въведено в член 152 от ЗПКОНПИ, ще бъде съобразявано от съда в производството по разглеждане на желае.
Поставя се и въпросът задължен ли е съдът да изложи претекстове, от които да е видно по какъв начин е образувано вътрешното му разбиране и въз основа на какви в действителност условия и правни учредения е стигнал до крайния си юридически извод, при изискване че, с цел да постанови акта си, следва да направи преценка за евентуалната основателност на желае и че този акт предстои на обжалване. Частните жалбоподатели поддържат, че даденото от въззивния съд позволение е в несъгласие с тълкуването на Върховен касационен съд. В определението си висшите съдии пишат: „ В процесния случай не е позволено твърдяното несъгласие с практиката на Върховен касационен съд. Невярно се твърди, че неналичието на претекстове в правосъдния акт прави невероятно да се наблюдава логиката, по която съдът е достигнал до извода за съществуване на законовите предпоставки за допускане на обезпечението, което да нарушава правото на отбрана на жалбоподателите в производството по обжалване. Въззивният съд, въпреки и сбито, е изложил съображения за съществуването на общите по Граждански процесуален кодекс и специфичните по ЗПКОНПИ предпоставки за допускане на поръчителство на предстоящ иск, като с изключение на изводите си за основателност на настояването за допускане на поръчителство за част от имуществото на частните жалбоподатели е стимулирал и за какво приема, че за част от сумите и за част от имуществото не може да се направи извод за евентуална основателност на бъдещия иск “. В определението на Върховен касационен съд се показва още, че предмет на производството по член 153 и последващи от закона е установяването по безспорен метод на размера на несъответствието сред приходите и разноските на ответниците, метода на пресмятане на това противоречие и от какво произтича то и това определяне не може да бъде осъществено в обезпечителното произвеждане (чиято цел е да се предотврати осуетяването или затрудняването на реализирането на правата по решението за лишаване на имуществото), в каквато тенденция са изказванията на жалбоподателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР