Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди присъдата от 15

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди присъдата от 15
Коментари Харесай

15 години затвор за курсанта от МВР, който застреля баща си - Царя на халвата

Тричленен състав на Върховния касационен съд удостовери присъдата от 15 години " отнемане от независимост " на 27-годишния Виктор Василев, който преди съвсем 5 години простреля с ловна пушка татко си - предприемача Иван Христов, оповестиха от Върховен касационен съд. 

 Синът на предприемача от Добревци остава зад решетките Виж още

Тялото на 48-годишния Иван Христов бе намерено в къщата му в ябланишкото село Добревци на 25 февруари 2018 година от 50-годишния му брат. Бизнесменът, прочут като Царя на халвата, бе прострелян в главата с ловна пушка. Двамата братя имат компания за произвеждане на ябланска халва и локум и са едни от най-големите производители в сектора. 

За убийството бе арестуван тогава 23-годишният наследник на жертвата - Виктор Василев. Младежът е четвъртокурсник в Академията на Министерство на вътрешните работи. По време на следствието стана ясно, че фамилна драма стои зад решението на младежа да отнеме живота на родния си татко. Царя на халвата имал извънбрачна връзка, което подтикнало брачната половинка му и майка на Виктор да се опита да се самоубие.

Окръжният съд в Ловеч, а по-късно и Апелативният във Велико Търново постановяват наказване от 15 години затвор за причинителя. Отчетени са много смегчаващи условия - Виктор Василев няма престъпни регистрации, с чисто правосъдно минало е и е студент в Академията на Министерство на вътрешните работи. Освен това е направил признания.

Младият мъж обаче апелира присъдата пред най-висшата инстанция.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема за неоснователни отправените в жалбата упреци за значително нарушаване на процесуалните правила. Направената от апелативните магистрати доказателствена оценка на самопризнанието на подсъдимия е в цялостно сходство с условията на наредбата на член 116 от Наказателно-процесуален кодекс, съдържаща възбрана неоправдателната присъда да е постановена изолирано върху доказателства, събрани от обясненията на подсъдимия, които го уличават в осъществяване на закононарушението.

Позицията на въззивната инстанция, съгласно която като меродавен доказателствен източник следва да бъде ценена точно информацията, подадена от Василев в границите на извършения му в досъдебното произвеждане разпит, е безапелационно предпазена в претекстовете, защото е построена въз основа на сложен разбор на наличната доказателствена цялост, регистрирана в поддръжка на обясненията на подсъдимия, че той е създател на действието, както и че огнестрелното пострадване, предизвикало гибелта, е създадено точно с оръжието, което той е предал с протокол за непринудено предаване.

Фактическите заключения в частта от претекстовете, обвързвана с механизма на действието и средството, с което е осъществено, са образувани процесуално вярно, показват висшите съдии. Събраният доказателствен материал е бил оценен в сходство с разпоредбите на формалната логичност, вследствие на което следеният съд е достигнал до предпазен с обосновка извод, че подсъдимият е предизвикал гибелта на татко си, като е създал два изстрела с персонално притежаваното си огнестрелно оръжие, единият от които е бил съдбовен.

Контролираната инстанция безпричинно е упрекната в игнориране на заключението на повторната петорна сложна психиатрична и психична експертиза. Според висшите съдии, както експертизата, на която подсъдимият поставя акцент, по този начин и останалите назначени експертизи, имащи за задача да изследват държанието на младежа на плоскостта на това дали има данни за физиологичен афект, са били в детайли разисквани и оценени от проверявания съд, който е подходил извънредно точно и деликатно при оценката им.

Оплакването за нарушаване на закона в касационната тъжба е изведено преди всичко като последица от позволените нарушавания на процесуалните правила, регламентиращи доказателствената и аналитична активност на въззивния съд и на задължението му да вземе всички ограничения за изясняване на обективната истина. Посочените пороци не са налице, установи тричленният състав на Върховен касационен съд.

Според висшите съдии вярно въззивният съд е приел липса на положение на физиологичен афект у подсъдимия, защото не е установил съществуване и на юридическата причина за опция за използване на тази законова подготовка.

Обоснован и подобаващ на доказателствата е изводът, че не държанието на убития предприемач, а това на подсъдимия е непозволено. Именно Виктор Василев е този, който в ранния следобяд на 25 февруари 2018 г. е посетил в къс времеви порядък трикратно дома, населяван от татко му.

След първите две визити, подразнен от извършения сред двамата диалог, подсъдимият е напуснал дома на татко си, посетил този, в който живее и от който взел законно притежаваното си ловно оръжие, след което се върнал още веднъж в дома на татко си, като при влизането си там създал два изстрела, единият от които бил съдбовен.

" Именно тази поредност от съзнателни, подредени и целенасочени дейности на подсъдимия Василев вярно са били разисквани от въззивния съд, който е стигнал до правилен извод по отношение на вярното приложение на материалния закон от първоинстанционния съд, квалифицирал действието като закононарушение по член 116 т. 3, прочие 1 вр. член 115 от Наказателен кодекс ", безапелационни са висшите съдии.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд безпричинно е и недоволството за очевидна неправда на наложеното наказване. Въззивният съд е бил извънредно деликатен, когато е утвърждавал активността на окръжния съд по индивидуализацията на наложеното на подсъдимия наказване, което е несъмнено при превес на смекчаващите отговорността условия в минималния очакван размер. Не е налице противоречие сред степента на социална заплаха на действието и дееца, от една страна, и отмерения размер държавна насила, от друга, заради което не се постанова изменение на обжалваното решение в санкционната му част, пишат висшите съдии.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР