Тричленен състав на Върховния административен съд - ВАС отмени промените

...
Тричленен състав на Върховния административен съд - ВАС отмени промените
Коментари Харесай

ВАС отмени промените в Плана за Пирин

Тричленен състав на Върховния административен съд - Върховен административен съд анулира измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " , признати от Министерски съвет. Административно дело бе формирано по тъжби на две физически лица, на " ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско - Карпатска стратегия България " и на Асоциация на парковете в България.

Според висшите съдии при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпореждания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и не са осъществени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е условието за проекти, стратегии и капиталови оферти за строителство, действия и технологии или техни промени или разширения, при чието реализиране са вероятни обилни въздействия върху околната среда.

 Върховен административен съд реши, че проектът за Пирин би трябвало да мине екооценка
Върховен административен съд реши, че проектът за Пирин би трябвало да мине екооценка

Решението на Димов е незаконно

Тричленният състав счита също, че административният акт не подхожда на главната цел на Закона за предпазените територии , а точно: опазването и съхраняването на предпазените територии като национално и общочовешко благосъстояние и притежание и като специфична форма на запазване на родната природа, способстващи за развиването на културата и науката и за благополучието на обществото.

Изрично е планувано, че опазването на природата в предпазените територии има преимущество пред другите действия в тях . Решението на тричленния състав на Върховен административен съд предстои на обжалване в 14-дневен период.

 65,79 хектара от парк Обновена
65,79 хектара от парк " Пирин " над концесията употребил " Юлен "

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, разяснява Румяна Арнаудова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР