Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за
Коментари Харесай

Формулата за сметките за парно е отменена на първа инстанция като несправедлива

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира формулата за дялово систематизиране на топлинна сила в здания – етажна благосъстоятелност, оповестиха от съда.

Съдебният състав се е произнесъл по жалбите на петима жители и е осъдил министъра на енергетиката да заплати 870 лева правосъдни разходи.

Съдът е приел, че методиката за дялово систематизиране на топлинната сила, която се ползва от април 2007 година, е призната в нарушаване, а част от параметрите в нея са неразбираеми. Освен това с използването й не се реализира задачата на Закона на енергетиката на потребителите да се фактурира употребяваната топлинна сила въз основа на действителното им ползване.

Така практиката в България влиза в несъгласие с европейска инструкция, която задължава страните – членки да вкарат транспарантни правила за систематизиране на разноските за ползване на топлинна сила или топла вода в здания. Целта е да се обезпечи бистрота и акуратност при отчитането на самостоятелното ползване, което да даде опция на потребителите да контролират потреблението си на сила.

Решението може да се апелира пред 5-членен правосъден състав в 14-дневен период от известието до страните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР