Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на екоминистерството, че Пирин не подлежи на екооценка

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението на екоминистерството, че планът за проект за ръководство на Национален парк Пирин не предстои на екологична оценка. Информацията е на Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Върховните съдии се обосновават с неналичието на претекстове в акта на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова. Природозащитниците показаха това като проблем още когато прочетоха документите, наречени от тях: " тези фалшификати на административни актове ", издадени от Костова през март 2017 година

 Природозащитници връчват на Борисов плакет за отбрана на
Природозащитници връчват на Борисов плакет за отбрана на " Пирин "

100 хиляди поддръжници събира акцията за " Пирин ", те изпратиха персонално обръщение до премиера

Екозащитниците подчертават върху тезата на екоминистър Нено Димов, съгласно който планът на проект за ръководство би трябвало да се подложи на екологична оценка. С изключително мнение е разписал решението и един отсъдиите.

Според природозащитниците Министерство на околната среда и водите има няколко разновидността на деяние.

-Да апелира решението пред петчленен състав на Върховен административен съд.
-Да не апелира решението и да отдръпна решението си за неподлагане на плана на проекта на екологична оценка в границите на делото на природозащитните организации против него.
-Да не апелира решението на тричленен състав и да се яви дружно с природозащитните организации и на тяхна страна в делото против личното си решение, което е малко шизофренично.

 Цацаров да проверява екоминистъра за Пирин, упорстват организации
Цацаров да проверява екоминистъра за Пирин, упорстват организации

Заради закъснение на екооценката може да загубим 2 млн. лв., предизвестяват от Неправителствени организации

" Ако желаеме бързо да има нов проект за ръководство на Национален проект Пирин, е най-лесно да се подложи проектът на екологична оценка за период от 4-5 месеца. Иначе ще има шизофреничен спор в съда на Министерство на околната среда и водите и концесионера от една страна против Министерство на околната среда и водите и природозащитните организации въпреки това с неразбираема дълготрайност ", стимулират се от екоорганизацията.

Природозащитниците напомнят, че екологичната оценка трябваше да е предмет на изработването на проекта за ръководство, съгласно заданието за разработване на проекта.

 Природозащитници упрекват Министерство на околната среда и водите в юридически безпорядък за Пирин
Природозащитници упрекват Министерство на околната среда и водите в юридически безпорядък за Пирин

Това блокирало изработването на нов, първокласен проект за ръководство на парка

Оценката е и финансирана от Оперативна стратегия Околна среда (ОПОС), само че компанията " Пролес ", определена за направата на проекта, е прескочила това свое обвързване, напомнят от екоорганизацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР