Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил оценката

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил оценката
Коментари Харесай

Съдът отмени екооценката за строежа на VІІ блок в АЕЦ Козлодуй

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил оценката за влияние на околната среда, с което е утвърдено реализирането на капиталово предложение за градеж на нов нуклеарен блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", оповестиха от съда.

Решението е взето в четвъртък, само че още не е оповестено и не са ясни претекстовете, с които е подкрепена жалбата на " Зелените " против оценката за влияние на околната среда за построяването на VІІ блок. То предстои на обжалване през петчленка на Върховен административен съд и евентуално ще бъде сторено от " нови мощности АЕЦ Козлодуй ", което е дъщерно дружество на съществуващия нуклеарен оператор.

Делото бе заведено през 2015 година във връзка желанието на държавното управление на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ " Козлодуй " нов блок по технологията АР-1000 на американската " Уестингхаус ". Споразумението с нея обаче се разсъхна, а по-късно японският притежател " Тошиба " продаде сдружението, което беше пред банкрут.

Екооценката обаче преглежда и опцията на плануванаъа за новия VІІ блок на АЕЦ " Козлодуй " площадка да се конфигурират съветски реактори.

Възражението на " Зелените " е, че нито реакторът АР-1000, нито възможен съветски реактор са минавали оценка за сходство с българското законодателство. Министерство на околната среда и водите е взело решение при безспорен дефицит на входни данни за технологиите, считат от партията. Те оспорват и това, че компанията, която е изготвила оценката за влияние върху околната среда, не е предоставила публичен достъп от резултатите от общественото разискване. Има възражения и по ръководството на нуклеарните боклуци от евентуалния нов блок в атомната централа и за това, че в екодоклада не е прегледано здравното положение на жителите на Козлодуй, а публични данни от 2013 година сочели, че смъртността в града е с 2 процентни пункта по-висока от междинното за страната поради заболявания на дишането и кръвообращението.

Докладът на Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение за градеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй " бе направен от консорциум сред българската компания " Дикон груп " ЕООД и испанската " Аксиона инхениерия " против 2.4 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР