Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от наредбата

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от наредбата
Коментари Харесай

ВАС отмени част от наредбата за касовите апарати |

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира текстове от наредбата за вписване и отчитане на касовите апарати в комерсиалните обекти. Отменя се условието продавачът на артикули и/или услуги посредством електронен магазин да записва и регистрира продажбите посредством издаване на фискален бон, генериран в електронен тип, без да се отпечатва на хартия. 

Отпада нуждата да се вкарва номер, дата и период на годност на контракта, както и при продажби на артикули и услуги от автомати на самообслужване и при продажби единствено посредством електронен магазин да се съхранява копие на настоящо удостоверение за регистрация на фискалното устройство. 

Върховен административен съд анулира също и нуждата от подаване на всевъзможни заявления от производителите на счетоводен програмен продукт, както и поддържането от Национална агенция за приходите на лист със софтуерите, които са възможни за използване в страната. Производителите няма да са задължени да позволяват чиновници на данъчната администрация в пространствата, където се съхраняват данните, както и на търговците да не отхвърлят достъп на Национална агенция за приходите в базите си с данни.

Административното дело бе формирано по тъжби на над четиридесет организации и компании. 

При приемането на промените в наредбата са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила, които са задоволително съображение за тяхната незаконност, както и че същите водят и до нарушаване на материалния закон, считат от Върховен административен съд.

Законът придава извънредно значение на претекстовете на предлагането за приемане на нормативен акт и опцията за предварителното му оповестяване и разискване с всички заинтригувани преди внасянето му за разискване и приемане от способния орган, с цел да се подсигуряват правилата на аргументираност, непоклатимост неприкритост и координация, които формулират и задачите на наредбата. Спазването на тези условия дава гаранции, че при образуването на волята на органа ще бъдат съобразени всички нужни условия при контролиране на избрани публични връзки по един рационален, способен и постоянен метод.

Налице е и нарушаване на член 77 Административнопроцесуален кодекс, според който способният орган издава нормативния административен акт, откакто разиска плана дружно с показаните мнения, оферти и възражения. В случая не е налице разискване по смисъла на цитираната норма. Приложените по делото информации за предложенията, мненията и възраженията, получени при публикуването на плановете на наредбите на интернет страницата на Министерството на финансите и на Портала за публични съвещания, не откриват осъществяване на законовите условия. Това обосновава извод, че разискването е официално, споделят още от Върховен административен съд.

Върховните съдии одобряват, че са нарушени и условията на член 6, § 1 от Директива Европейски Съюз 2015/1535. Според нея би трябвало да бъде изпълнена процедура за даването на информация в областта на техническите регламенти и правила за услугите на осведомителното общество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР