Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решенията по т.

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решенията по т.
Коментари Харесай

ВАС отмени две дисциплинарни наказания на Методи Лалов

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира решенията по т. 1.1. и по т. 1.2. от протокол № 29 от 17.09.2019 година на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, с които на Методи Лалов в качеството му на арбитър в Софийски областен съд, са наложени две дисциплинарни санкции „ забележка “.

Решението по административно дело № 12505 от 2019 година предстои на ожалване в 14-дневен период от съобщаването му на страните пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Методи Лалов пред БТВ: Ще изисквам безапелативно съблюдаване на разпоредбите освен от останалите политически сили, само че и от арх. Игнатов

Върховните съдии от тричленния състав се стимулират, че оспорените решения са признати при основни нарушавания на административнопроизводствените правила, които са повлияли върху материалноправната им правомерност и са предизвикали противоречие с задачата на носената от магистратите дисциплинарна отговорност. За да се обезпечи отчетността и независимостта на правосъдната власт в интерес на обществото и жителите, дисциплинарната отговорност на магистрата следва да бъде ангажирана при съблюдаване на административнопроцесуалните правила, гарантиращи цялостна бистрота, обективност и правдивост на дисциплинарния развой.

В обсъждания случай са формирани две дисциплинарни производства против един арбитър, само че по оферти на разнообразни вносители – Инспектората и и.ф. административен началник – ръководител на СРС, и за дейности и бездействия с друга правна подготовка като дисциплинарни нарушавания, за които се следват обособени санкции.

Обединяването на две дисциплинарни производства за разнообразни дисциплинарни нарушавания е в нарушаване на условието за самостоятелност при събирането на доказателства, изясняването на обстоятелствата и обезпечаване правото на отбрана по всяко от двете дисциплинарни производства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР