Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение

...
Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение
Коментари Харесай

И ВАС потвърди отстраняването на кмета на Стрелча

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в действие решение на Административен съд – Пазарджик, с което беше отхвърлена жалбата срещу Решение № 76-МИ/23.12.2019 година на Общинска изборна комисия – Стрелча за предварително преустановяване на мандата на кмета на община Стрелча.

Административно дело № 1336 от 2020 година беше формирано във Върховен административен съд по касационна тъжба на кмета Стойно Чачов против решението на административния съд в Пазарджик. От доказателствата по делото се открива по безспорен и неоспорим метод, че към датата на полагане на клетва, т. е. към началния миг на пораждане на мандата кметът е бил едноличен притежател на капитала и шеф на „ Българска асоциация по белот “ ЕООД. Като шеф на ЕООД, той попада в една от различно посочените хипотези на несъответственост по член 41 ЗМСМА.

Съдът удостовери отстраняването на кмета на Стрелча

Разпоредбата на член 41, алинея 1 от ЗМСМА не разрешава на кметовете на общини, на региони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на региони и секретарите на общини да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пълномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им. Целта на наредбата е да предотврати всевъзможни благоприятни условия за пораждане спор на ползи и корист с власт от страна на визираните в наредбата лица. Разпоредбата изключва съвместяване на функционалностите на кмет на община с осъществяване на комерсиална активност и с представителни и управленчески права в търговски сдружения.

Кметът на Стрелча е отхвърлен краткотрайно от поста си

Нормата на член 41, алинея 3 от ЗМСМА указва, че в едномесечен период от оповестяването на изборните резултати, лице, което реализира активност или заема служба, посочена в ал.1, подхваща нужните дейности за преустановяване на активността или за освобождение на заеманата служба и уведомява документално за това ръководителя на общинския съвет и общинската изборна комисия. Или с цел да бъдат изпълнени условията на член 41, алинея 3 от ЗМСМА е належащо: 1. лицето да предприеме нужните дейности за преустановяване на дейността/ освобождение на длъжността, визирани в ал.1; 2. да уведоми документално за подхванатите дейности ръководителя на общинския съвет, и 3. да уведоми документално за подхванатите дейности общинската изборна комисия. Законовите предпоставки по тази наредба са кумулативни. Тези условия не са били изпълнени от кмета на Община Стрелча, което води до предварително преустановяване пълномощията на кмета съгласно експлицитната наредба на член 42, алинея 1, т. 5 от ЗМСМА (при осъществяване на процедурата по член 42, алинея 3 и алинея 4 от ЗМСМА), оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР