Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни две

...
Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни две
Коментари Харесай

Съдът реши: Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия е нищожна

Тричленен състав на Върховния административен съд разгласи за оскъдни две точки от Методиката за дялово систематизиране на топлинната енергия  в здания - етажна благосъстоятелност, както и текстове от Наредбата за топлоснабдяването. Това оповестиха от пресслужбата на съда.

 

Причината е, че оспорените текстове от Наредбата за топлоснабдяването са  издадени от незапознат орган, в тази ситуация - от заместник-министъра на стопанската система и енергетиката, наредил и обнародването й в Държавен вестник. Според висшите магистрати макар експлицитната заповед за заменяне, заместник-министърът не е способен да издава подзаконови нормативни актове, защото законът категорично планува специфичната нормотворческа активност да се прави от министър.

За издаването на новата Наредба за топлоснабдяването, както и за анулацията на настоящата до 2007 година Наредба № 2 за топлоснабдяването липсват, каквито и да било претекстове, прибавят от съда .

Това е спънка и да се сътвори рамка и критерии по отношение на разбирането и тълкуването му, и не може да се откри каква смяна в публичните отношение е наложило издаването на нов подзаконов нормативен акт, а не плануваното изменение на Наредба № 2 за топлоснабдяването.

Предвид неналичието на известяван на заинтригуваните лица и организации и направени претекстове при издаването на Наредбата, се приема, че е налице значително нарушаване на административнопроизводствените правила, което влече след себе си анулация на оспорените в актуалното произвеждане разпореждания от Методиката за дялово систематизиране на топлинна сила в здания – етажна благосъстоятелност.

Административно дело, по което се произнесе съдът,  беше формирано по тъжби на три физически лица.  Решението може да се апелира с касационна тъжба пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: