Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два

...
Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два
Коментари Харесай

ВАС обяви за нищожни текстове от методиката за дялово разпределение на топлоенергия


Тричленен състав на Върховния административен съд разгласи за оскъдни два текста от Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, както и текстове от Наредба за топлоснабдяването. Делото беше формирано по тъжби на три физически лица, оповестиха от съда. напомнят от съда.

Оспорените текстове от Наредбата за топлоснабдяването са издадени от незапознат орган, в тази ситуация - от заместник-министъра на стопанската система и енергетиката, наредил и обнародването й в Държавен вестник, стимулира решението си Върховен административен съд. Според магистратите макар експлицитната заповед за заменяне, заместник-министърът не е способен да издава подзаконови нормативни актове, защото законът категорично планува специфичната нормотворческа активност да се прави от министър.

За издаването на новата Наредба за топлоснабдяването, както и за анулацията на настоящата до 24.04.2007 година за топлоснабдяването липсват, каквито и да било претекстове.

В известието на Върховен административен съд се споделя, че " условието на Закона за нормативните актове (чл. 28 от) е императивно и пропускът на администрацията да изготви претекстове попречва освен възприемането и контрола върху обжалвания подзаконов административен акт, само че е спънка и да се сътвори рамка и критерии по отношение на разбирането и тълкуването му, и не може да се откри каква смяна в публичните отношение е наложило издаването на нов подзаконов нормативен акт, а не плануваното изменение на Наредба № 2 за топлоснабдяването ".

Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР