Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два

...
Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два
Коментари Харесай

ВАС отряза част от методиката за дялово разпределение на парното

Тричленен състав на Върховния административен съд разгласи за оскъдни два текста от методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, както и текстове от разпоредба за топлоснабдяването. Делото беше формирано по тъжби на три физически лица. За издаването на новата разпоредба за топлоснабдяването, както и за анулацията на настоящата до 24 април 2007 година за топлоснабдяването липсват каквито и да било претекстове. Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Тримата висши съдии Милка Панчева (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Сибила Симеонова са открили голям брой нарушавания на разпоредбите за издаване на подзаконови нормативни актове още при приемането на наредбата през 2007 година, както и при последното изменение на методиката през 2015 година Промените в наредбата за топлоснабдяване са направени през 2013 година със заповед на тогавашния зам.-министър на енергетиката Анна Янева, която разпорежда и обнародването им в „ Държавен вестник “.

Мнението на висшите съдии е, че Янева не е имала такова пълномощие, а само министър може да издава правилници, наредби, указания и заповеди. Според решението на Върховен административен съд за издаването на разпоредба №16-334 от 6 април 2007 година за топлоснабдяването липсват претекстове. Без претекстове е анулирана и настоящата до 24.4.2007 година разпоредба №2 за топлоснабдяването. При измененията в наредбата от 2015 година на уеб страницата на Министерството на енергетиката е оповестено известие за осъществяване на публично разискване, само че в него също няма претекстове Не са ясни задачите на плана. По мнението на съда от административната кореспонденция се вижда, че не е осъществено никакво разискване на предложенията. Мнението на съдиите е, че има нарушаване на административнопроизводствените правила поради неналичието на известяван на заинтригуваните лица и организации и направени претекстове при издаването на наредбата. Това води до анулация на оспорените пред него разпореждания от наредбата.

Върховен административен съд не анулира наредбата и методиката в целокупност защото пред него са атакувани единствено обособени техни разпореждания. Решението на тричленката на Върховен административен съд не е дефинитивно. Това административно дело №13721/2017 година беше формирано по тъжби на трима души. В края на май Върховен административен съд спря производството си по делото за такса " дялово систематизиране ", до момента в който чакаше да се произнесе Европейският съд. Европейският съд трябваше да излезе със мнение дали се позволява в постройките в режим на етажна благосъстоятелност, топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните притежатели да са задължени да вземат участие в разноските за отопление на постройката, макар че самостоятелно не са поръчвали доставката на централно отопление и не го употребяват в своя апартамент. Предишното дело за анулация на такса " дялово систематизиране " бе от 13 април 2018 година Според него министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябваше да заплати общо 870 лв. разходи на жителя, подал жалбата.

Петкова би трябвало да заплати и на още четири физически лица, чиито тъжби са били присъединени към делото. И това дело бе на равнище тристранка във Върховен административен съд. Енергийният специалист проф. Атанас Тасев напомня, че системата за дялово систематизиране на топлинна сила е въведено за първи път през 1917 година в Дания и се основава на елементарни физически закони. „ Ясно е, че в постройката влиза несъмнено количество топлота и излиза по-малко, а разликата би трябвало да се заплати от жителите. За разлика от тока и газификацията топлинната сила с влизането в постройката стартира да се популяризира през стени, подове и тавани. Отказването от парното на процедура натоварва съседите, само че първите не престават да употребяват част от силата. Може би има нещо комплицирано с формулата за дяловото систематизиране “, счита професорът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР