Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил текстове от

...
Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил текстове от
Коментари Харесай

ВАС отмени текстове от методиката за изчисляване на трайна неработоспособност

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил текстове от Методиката за използване на отправните точки на оценка на трайно понижената продуктивност /вида и степента на увреждането/ в проценти, която е част от Наредбата за здравната експертиза, оповестиха от пресцентъра на съда.

Решението обаче не е дефинитивно и може да се апелира пред петчеленен състав на Върховен административен съд, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отменената наредба гласи: " Когато са налице няколко увреждания, без значение дали са за болести от общ темперамент, или за болести с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност /вид и степен на увреждане е посочен обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане се дефинира, като се взема най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат поради при оценката, само че се изписват в мотивната част на експертното решение. "

Върховните съдии са установили, че в отчета при приемането на наредбата липсва конкретика и изясненост, статистически данни и процентно съответствие на хората с увреждания по категории: с голям брой увреждания, тежки по своя темперамент, и други. Не е спазено и наложителното изискване на Закона за нормативните актове, императивно изискващ разбор за сходство с правото на Европейския съюз.

Според съдиите нарушаванията на административнопроизводствените правила са основни, тъй като са довели до нарушение на съществени правила на административното произвеждане - правда, тъждество, досегаемост, гласност и бистрота. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР