Тричленен състав на Софийски апелативен съд (САС) зае страната на

...
Тричленен състав на Софийски апелативен съд (САС) зае страната на
Коментари Харесай

Отказаха възобновяване на дело срещу Ценко Чоков


Тричленен състав на Софийски апелативен съд (САС) зае страната на Ценко Чоков, в опита на прокуратурата и персонално на основния прокурор да изправи още веднъж пред съда някогашния кмет на врачанското село Галиче за подправяне на документ, скъобщава "Правен свят". Тримата съдии - Камен Иванов, член на предходния Висш правосъден съвет (ВСС), Весислава Иванова, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България (ССБ) и някогашният длъжностен зам.-министър на правораздаването Алексей Трифонов, намират настояването на Сотир Цацаров за обновяване на процеса за безпричинно.

Става въпрос за делото, решено от Районния съд – Бяла Слатина и в следствие от Окръжен съд – Враца (ВрОС) в интерес на Чоков. С присъда № 31 от 15 декември 2016 година на районен съд – Слатина, постановена по н.о.х.д. № 141/16 година, Ценко Чоков е приет за почтен и оневинен напълно по повдигнатото против него обвиняване. С решение № 30 от 11.04.2017 година по в.н.о.х.д. № 38/17 година Окръжен съд – Враца (ВрОС) е удостоверил напълно присъдата.

На 2 март 2016 година Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт против кмета на с. Галиче Ценко Чоков за документно закононарушение (престъпление по член 311, алинея 1, вр. член 26, ал.1 НК). Той беше изпратен на съд за следното:

Като кмет на селото, Чоков се възползвал от права, предоставени му от Закона за нотариусите и нотариалната активност. Според тях той може да удостоверява полагането на подписи върху частни документи и тяхното наличие.

Прокуратурата е стигнала до очевидец от Благоевград с букви В.К., имала земеделска земя в село Галиче, която решила да продаде. За задачата се свързала по телефона с П. Ч. и я помолила да й спомага. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки.

На 9 септември 2014 година П. Ч. отишла с документите и персоналните данни на В. К. в кметството на село Галиче, където пред обвинения Чоков положила подписи върху пълномощие и два броя заявления по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и ЗННД, като се пробвала да наподоби подписа на В. К.

За да може да прави нотариални заверки на подписите и наличието на документи, при закупуване на аграрни земи за себе си и свои близки, обвиненият Чоков употребявал за прокурист по покупко-продажбите - очевидеца Цв. Т. от с. Галиче. В нарушаване на закона, Чоков удостоверил погрешното събитие, че подписите са положени персонално пред него от В. К. Същият ден документите били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а очевидецът Чоков е превел с пощенски запис сумата от 6 хиляди лв. на В. К.

На 16 декември 2014 година заверените от Чоков неистинен документи са употребявани от очевидеца Цв. Т. пред нотариус Г. Х., който настоящ като прокурист на продавача В. К. трансферирал собствеността върху земите на близката до обвинения Чоков - В. Кр.

По този метод обвиненият Чоков в качеството си на длъжностно лице - кмет - в кръга на службата си съставил неистинен публични документи, за същите да бъдат употребявани като доказателство за посочените в тях условия.

Именно по тези обвинявания, Чоков е оневинен от две правосъдни инстанции, поради което основният прокурор желае от САС обновяване на делото.

В претекстовете си към това искане основният прокурор счита, че "и въззивният, и първостепенният съд, не са изпълнили отговорностите си по член 13 и член 14 Наказателно-процесуален кодекс – да обезпечат разкриването на обективната истина – и са построили вътрешното си разбиране по отношение на основния доказателствен факт без цялостно и всестранно проучване на всички значими условия и при превратно пояснение на събраните в досъдебното произвеждане доказателства, приобщени в процедурата по член 371, т. 1 НПК", Цацаров е изискал обновяване на производството през септември т. година

В настояването се сочи още: "първоинстанционният съд е позволил процесуално нарушаване, назначавайки сложна съдебнографическа експертиза, в която взели присъединяване единствено графолози, само че не и доктор, който да откри дали болесттите на свидетелката, могат да доведат до смяна в почерка й". Двете правосъдни инстанции погрешно са употребили за образуване на убеждението си заключението на тази експертиза, тъй като тя е била непълна и направена от некомпетентни лица по избрани въпроси, счита обвинител №1.

На 28 ноември 2017 година тричленният състав на САС отхвърля настояването на Цацаров, като се стимулира по следния метод: "По митинг на прокурор против оправдателната присъда е било формирано въззивното произвеждане във ВрОС – в.н.о.х.д. № 38/17 година, чието обновяване се желае от основния прокурор. Видно от митинга и допълнението към него, държавното обвиняване не е поискало събирането на доказателства. Релевирани са били недоволства за позволени основни процесуални нарушавания и за погрешно приложение на материалния закон. С определението по член 327 Наказателно-процесуален кодекс въззивният съд не е позволил събирането на доказателства, а в откритото правосъдно съвещание страните са декларирали еднопосочно, че нямат доказателствени претенции. Считайки делото за изяснено, въззивният съд е дал ход на правосъдните прения без да организира правосъдно разследване.

При тези данни за развиването на производството, преди всичко следва да се означи, че прокуратурата не е желала събирането на доказателства пред въззивния съд, включително и по отношение на твърдяната нужда за премахване на несъгласия в доказателствения материал. САС не намира, че е налице възобновителното съображение по т. 1 на член 348, ал.1 Наказателен кодекс, тъй като смята, че не е позволено нарушаване на материалния закон".

Решението на САС е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Ценко Чоков е обвиняем в Специализирания углавен, дружно със сина си Мартин и още петима, като уредник на незаконна група за лихварство, палежи, побой и изнудване. Той е в ареста от към година и половина, макар десетките му претенции да бъде освободен.

С дефинитивно решение Върховният административен съд (ВАС) от своя страна в профил Чоков от кметския пост в с. Галиче. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР